Кожните възпаления се възстановяват с билки

Бръшляновата самобайка се използва при пролетна умора

Бръшлянова Самобайка (Glechoma hederacea L) е многогодишно тревисто растение, което цъфти от месец април до края на юни. Ароматът на билката е подобен на ментовия, но е по-силен.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Възпаления по кожата се лекуват с бръшлянова самобайка

Самобайката, позната още като бабичева трева, бръшлянова самобайка или върболиче, расте из влажни и сенчести, тревисти места, край реки и потоци, по-рядко по изоставени места и в посевите.

За лечебни цели се събират и използват, както стъблото, така и листата и цветовете.

Бръшляновата самобайка има противовъзпалително и отхрачващо действие. Използва се при пролетна умора /тонизиращо действие/, болести на бъбреците, авитаминоза и др. Билката се прилага изключително успешно и при отравяния с олово.

В българската народна медициа бръшляновата самобайка се използва при заболявания на дихателните пътища (фарингити, ларингити, хронични бронхити, бронхиална астма). Билката се прилага и при секреторни нарушения на храносмилателния апарат, и като лек диуретик, препоръчван и от учените. Тези свойства на билката биха могли да се обяснят със съдържащото се в нея етерично масло.

Лечебна рецепта при кожни възпаления:

Начин на приготвяне – прави се отвара, като 10 г билка се заливат с 2 ч.ч. вода, ври минимум 2 минути и кисне около половин час. След прецеждане се прилага в компреси при показаните по-горе заболявания.

Из билковите рецепти на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *