Безсъние – още една билка, за да спите спокойно

Билкта има нервоуспокоително, сънотворно, болкоуспокояващо действие

Комунига жълта (Melilotus officinalis L) е двугодишно тревисто растение с жълти цветове. Расте край посеви, във влажни тревисти места.

Кажете край на безсънието с жълта комунига!

За медицински и лечебни цели се събира и използва цялата надземна част на билката. Тя се бере по време на цъфтежа от юни до август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40 С. След 3 години сушената билка губи лечебните си свойства.

“Демир

Билкта има добро нервоуспокоително, сънотворно, болкоуспокояващо, противосъсирващо, противоспазматично действие, което се отдава главно на кумарина.

Успешно се прилага при главоболие, неврастения, смущения в климактериума, чревни болки. Добър ефект има при циреи и възалителни процеси на кожата от различен произход.

В българската народна медицина комунигата се използва при задух, виене на свят, за подобряване на паметта, при газове в червата,  за увеличаване на млякото у кърмачките, при оскъдна и болезнена менструация, хистерия, неврози, безсъние, главоболие, отоци на лимфните възли, кашлица.

Препоръчва се за налагане при ревматизъм, отоци, втвърдяване на гърдите у кърмачките, подагра, циреи, хемороиди, за промивки при възпаление на матката, в отношение 1:10 – за компреси при блефарит и конюнктивит, за парни бани при болки в ушите и възпаление на средното ухо.

Лечебна рецепта при безсъние:

Начин на приготвяне – 1 с.л. от билката се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 50 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Внимание! При продължително използване билката дава странични явления. При бране може да раздразни слизестите части и кожата.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *