Конския кестен и неговите лечебни свойства /рецепти/

Конският кестен е дърво, виреещо в цялата страна, а и в цяла Европа. Неговите светли цветове радват окото през пролетта, а кафявите топченца, завити в бодливи зелени кошнички, ни напомнят за богатствата на есента. Но освен на външен вид, кестена е много ефикасен и като лекарство. От години народната медицина препоръчва кестени при множество състояния. В състава им се съдържат такива полезни вещества, като минералите калий, фосфор и магнезий, витамините – А, С, В1, В2, В3, микроелементите – мед, флуор и силиций. Но те не се ядат за жалост. Всички части на конския кестен съдържат целебни вещества. Екстрактът от конски кестен се използва при атеросклероза, разширени вени и тромбофлибит. Препаратите от кестена забавят съсирването на кръвта.

Екстрактът от плодовете на кестена спомага още за разширяването на стеснените артерии, намалява чупливостта на капилярите, подобрява храненето на тъканите. Предлагаме ви няколко рецепти с конски кестен, които ще облекчат състоянието ви и ще ви помогнат да превъзмогнете болестта по-лесно:

За хемороиди – отвара от 50 гр. кора на 1 л. вода. Правят се хладки вани в течение на 15 минути при кървене.

Настойка от цветовете на кестените действа противовъзпалително и обезболяващо. С настойка от цветовете, накиснати в спирт или водка, се правят натривки при ревматични и артритни болки

При подагра се пие настойка от цветовете. 100 г. сухи цветове киснат 20 дни в 1 л. водка, като ежедневно сместа се разклаща. Пие се по 40 капки 3 пъти дневно, разтворени в 50 мл. вода, преди ядене.

Нашите предци, прабългарите, са вярвали, че ако се поставят конски кестени по цялото протежение на нечие легло, то те ще успеят да изчистят отрицателните енергии от болния човек, спящ на него. Обръщали ги с изпъкналата част нагоре и ги раздалечавали на разстояние 10-15 см. един от друг. Между тях разхвърляли глави лук и чесън. В днешно време това суеверие има научно обяснение и то е свързано с лечебната сила на кестена.

Конския кестен и неговите лечебни свойства /рецепти/
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Конския кестен и неговите лечебни свойства /рецепти/

  1. Поразителен ефект при лечение на асептични възпаления на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, съдовете. Прилага се и вътрешно.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *