Копитник (Asarum europaeum L.)

Копитник (Asarum europaeum L.)

Демир бозан билки за бъбреци

(P. — Копытень европейский, Ф. — Cabaret, H. — Haselwurz, А. — Asarabacca) Сем. Aristolochiaceae — Копитникови

Описание. Многогодишно тревисто растение с дебело пълзящо разклонено коренище. Стеблото късо, 2—5 (10) см дълго, полегнало или приповдигащо се, в основата с 3 кафяви люспи и 2 (3) сближени презимуващи листа на дълги дръжки; листните петури бъбрековидни до почти кръгли с дълбока сърцевидна основа, целокрайни, тъмнозелени лъскави. Цветовете единични на върха на стеблото, околоцветникът прост звънчевиден, отвътре тъмнопурпурновиолетов или виолетовокафяв, отвън зеленикавочервен до кафяв, влакнест. Плодът е многосеменна 6-гнездна кълбеста кутийка. Цъфти март — юни.

Разпространение. Расте из влажни сенчести широколистни (най-често букови) гори, в планините. Разпространено в цялата страна от 300 до към 1200 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайните северни части).

Дрога. Дрогата представлява коренището (Rhizoma или Radix Asari), събрано по време на цъфтежа, изчистено от пръстта и изсушено, както и надземната част (Herba Asari), пречистена от пожълтели листа и изсушена в проветриви помещения при около 35°С.

Съдържание. Около 1—2% етерично масло, значителна част от което се губи през време на сушенето, слузни вещества, танини, флавоноиди, смоли, алантоин и др. Главната съставка на маслото е веществото азарон (производно на фенилпропана).

Основно действие. Отхрачващо, отчасти седативно.

Експериментални и клинични данни. Отхрачващото действие на дрогата се дължи на присъствието в билката на етерично масло. Ако се приложи в по-голяма доза, дрогата може да предизвика и повръщане. Етеричното масло съдържа съединението азарон, което се характеризира с наркотични свойства — това вероятно обуславя и седативния ефект на лекарственото растение.

Емпирични данни. На преден план нашата народна медицина предлага копитника и извлеци, получени от него, като сигурно средство за улесняване на отхрачването на жилавите секрети, обтуриращи дихателните пътища. По-големите концентрации на дрогата, приложени перорално, предизвикват повръщане, най-вероятно по пътя на дразнене на периферните рецептори, предизвикващи този рефлекс. В тази връзка народната медицина препоръчва копитника като ефективно средство за отвикване от алкохол.

Народната медицина препоръчва освен това дрогата и като средство за потискане (успокояване) на повишената възбудимост на централната нервна система (при свръхвъзбуда, главоболие от мигренозен тип и др.). Прилагането на дрогата изисква повишено внимание, тъй като при копитника се касае за лекарствено растение, притежаващо значителна токсичност (както азаронът, така и съдържащият се в дрогата алкалоид азарин са токсични агенти).

Накрая българската народна медицина защищава също така и противоязвеното действие на копитника, което може би е израз на съдържащите се в дрогата два флавонови алкалоида А и В, засега все още недобре идентифицирани.

За отвикване от хроничен алкохолизъм народната медицина препоръчва като ефективно средство следната комбинация: 1 чаена лъжичка стрити на ситно листа от копитник и 2 чаени лъжички зелени обвивки от орех. Известно количество от сместа (1 чаена лъжичка) се поставя във виното, което ще се пие (горепосочената прескрипция е разчетена на 4 литра вино).

Нежелани ефекти. Копитникът се причислява към токсичните растения. Употребата му трябва да става при повишено внимание!

Начин на приложение. Активните принципи на дрогата се извличат на горещо, като се спазват следните съотношения: 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога (прясна) се заливат с 200 мл вряща вода и се оставя да се извлича до изстудяването на сместа. След това се филтрува и така приготвеният извлек се изпива в продължение на един ден (по Йорданов и съавт., 1963).

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *