Подсилете сърцето си с коприва

Копривата успешно се прилага при вътрешни кръвоизливи

Коприва (Urtica dioica L) е многогодишно тревисто растение, което се среща из цяла България.

За лечебни и медицински цели се събират и използват листата и коренището на растението. Като листата се берат по време на цъфтежа, а и след него от май до октомври. Сушат се на сянка или в сушилня. Коренищата се вадят рано напролет преди развитието на растението – март месец, или късно наесен – ноември. След което се сушат на слънце, на сянка или в сушилня.

Листата на копривата притежават кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие, влиаят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар. Това действие се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения.

“Демир

Успешно се прилага при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като подсилващо средство.

Подсилете сърцето си с коприва

В българската народна медицина копривата се използва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, водянка, при копривна треска, захарен диабет. Листа от прясна коприва се препоръчват за парене при ревматизъм и ставни болки, за бани при кожни обриви, за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези, нараняване, отоци.

Лечебна рецепта за усилване на сърдечния мускул:

Начин на приготвяне – 1 с.л. корени от коприва заедно с 1 с.л. кръвен здравец се слагат в 600 мл и се оставя да ври 10 минути. Изпива се на 4 пъти през деня преди ядене, взима се с мед.

Отвара от корените с оцет и вода (1:10:5) се използва за фрикции против пърхот и за растеж на косата.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *