Копърът лекува много болести

Копърът е средство за лечение на хронична сърдечна недостатъчност, за профилактика на пристъпите на стенокардията и за премахване на чревните спазми и болки. Тази ароматна подправка има и невероятни лечебни свойства, ето защо всеки трябва да се старае всекидневно да присъства в менюто му. Заради своето богатство на аскорбинова киселина и железни соли, копърът е незаменим при лечебното хранене на болните от анемия, на оздравяващите след тежки травми.

Демир бозан билки за бъбреци

Зеленината, настойките и отварите от пресен и сушен копър могат да се употребяват при лечение на началните форми на хипертонията, тъй като копърът намалява артериалното налягане за сметка на известно разширение на кръвоносните съдове, укрепва стените им, увеличава отделянето на урина. Калиевите соли, които съдържа това растение, оказват антиаритмично въздействие върху изменения сърдечен ритъм, засилват и облекчават дейността на изтощеното сърце, като подобряват обменните процеси в сърдечния мускул.

Ако пък страдате от недоспиване и безсъние, то само една чаена лъжичка от сухата подправка, приета половин час преди хранене ще ви подейства успокоително и леко сънотворно. Семената от копър пък повишават апетита, засилват секрецията на стомашните жлези и подстомашната жлеза, увеличават отделянето на жлъчка, отстраняват отоците на червата, премахват болките при чревните колики.

Копърът в комбинация с други лекарствени растения се използва при лечението на заболяванията на дихателната система, повишава образуването на кърма при майките-кърмачки. При отоци, спазми и болки в червата се употребява следната настойка: една супена лъжица копър се разбърква в една чаша вряла вода, пие се два пъти дневно преди ядене. За деца — по една-две лъжици, за възрастни — по половин чаша.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *