Корени от коприва при влажна кашлица

Копривата е едно чудесно лекарство, което можете да използвате при редица болести, сред които и влажна кашлица

Любителите на народната медицина споделят със свои близки и приятели, че ако хората са запознати с лечебните качества на копривата, няма да засадят в нивата си нищо друго освен нея. Тази уникална билка успешно спомага лечението на кашлица, кръвта, затлъстяването, подсилва имунитета, обилната менструация, пречиства организма, при проблеми със сърцето и много други.

Коприва

Копривата произлиза от семейство Копривови и достига до височина около 150 сантиметра. Коренището и е доста дълго и пълзящо. Стъблото и е четиристъблено, а листата и са със сърцевидна форма, като в краищата им са заострени. Парливото растение е покрито с парливи власинки. Когато човек я докосне тя отделя парлив сок. Цъфтежът на парливата билка е от началото на май до края на септември месец. В народната медицина има рецепти за лечение, в които тя се ползва в сухо и прясно състояние. А и цялото растение се използва, като лек (корените, стеблата и листата и)“

Лек за влажна кашлица от корените на копривата

Лек за влажна кашлица от корените на копривата

Има над 45 вида коприва, но най-разпространената у нас е обикновената. Освен в Европа тя вирее и в Азия, Северна Америка и Северна Африка. Расте из цялата ни страна, като може да бъде открита по ливадите, дворовете и нивите.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Химичен състав на копривата

Копривата е източник на мазнини, въглехидрати, калории, фибри, захари, белтъчини, вода, бата каротин, фосфати, витамин А, минарали, калций, желязо, витамин С и други. В корените има най-много изобилие от нишесте. В листата са събрани изобилие от пантотенова киселина, дъбилни вещества, хистамин, ситостерол, витамините К, Д, А, Е, В, мед, манган, желязо, магнезий, калций, цинк, калий, багрилни вещества, хлорофил и други.

Действия на копривата

Част от свойствата на копривата, които ни спомагат за лечението на толкова много различни видове болести са противовъзпалително, отхрачващо, тонизиращо, стягащо, диуретично, болкоуспокояващо и други.

Ето и рецептата при влажна кашлица с корени на коприва

Изваждате 3 килограма корени от земята, почиствате ги от пръста и ги измивате под течаща вода добре. Режат се на ситно и се изсушават, за предпочитане на пещ. Коренищата трябва само да се зачервят, внимавайте да не изгорят. После се слагат в дървен съд и се счукват. Прибират се в бурканче. За направата на илача се ползват коривени корени – супена лъжица. Те се сипват в 500 милилитра прясно мляко. Млякото може да бъде заменено от същото количество вода, в която са добавени 3 супени лъжици домашен пчелен мед. Сваряването на сиропа срещу влажна кашлица от корените на коприва продължава, докато течността остане 250 милилитра. Преди да започнете да го пиете, разбира се трябва да го прецедите. Най-добре е да изпивате илача докато е топъл, следобедно време. За да постигнат идеалните резултати е нужно да не прекъсвате лечението 30 дена, в най-лошия случай пийте домашният сироп 20 дена. По времето на лечението се препоръчва от ежедневното ви меню да бъдат изключени лютите, пикантните, солените и киселите храни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *