Косопад и лечение за него – билките

Домашното винаги и имало голямо предимство пред купешкото. Най-малкото е много по-евтино. Освен това сте наясно със съставките в него, за разлика от другото от магазина. Като например домашните билкови лосиони, изполвани за косопад. При приготвянето и употребата им обаче трябва да внимавате, защото повечето билки, които стимулират растежа на косата са отровни. Такива са бръшлянът, репеят, кукурякът и особено чемериката. Но ако спазвате някои основни мерки за безопасност, спокойно можете да се възползвате от стимулиращото им действие:

Съдът, в който се варят въпросните билки, не бива да бъде използван за други цели, а също така от билките наблегнете на направените от вас водни ектракти като отвари и запарки, защото те проникват много по-добре с корена на косъма, в дълбочина,

за разлика от маслените и спиртните извлеци. Варете билките в проветриво помещение, за да не вдишвате парите. При нанасянето на готовия лосион, внимавайте да не протече в очите носа или устата. След процедурата измийте ръцете си много добре

“Фигурин

Съранявайте билките и готовите отвари в бутилки и пликове с надпис, на място недостъпно за малки деца.

Чемерика – 1 ч.л. изсушени корени от билката се кипват в половин литър вода и се оставят, да се запарят за два часа. След което получената запарка се прецежда, изчаква се да поизстине и се втрива в корените на косата. Това трябва да стане половин час преди миене на косата. Процедурата се прави два пъти седмично в продължение на един месец. В тази ниска концентрация на чемериката е достатъчно ефективна и в същото време възможно най-безопасна.

Кукуряк – 25 гр. корени от кукуряк се варят в 250 мл. вода и 250 мл. оцет, докато течността остане наполовина. Прецежда се и по същия начин се правят фрикции на корените на косата.

Репей и бръшлян – 10 гр. корени от репей и 10 гр. листа от бръшлян се варят в половин литър вода за 15 мин. Течността се нанася с масаж отново само върху корените.

Ако все пак се опасявате да ползвате тези билки, кърмите или сте бременна, също толкова ефективен, но напълно безопасни са корените от коприва.

Корени от коприва – най-ефективно спират косопада под формата на настройка (спиртен извлек). За да предпочитане използвайте пресни корени (изровени есента или в ранна пролет). Измийте добре една пълна шепа от тях, нарежете ги на дребно и ги залейте с 250 мл. водка. Тази смес трябва да престои две седмици на тъмно в плътно затворен буркан или бутилка, след което се прецежда.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *