Косопад! Още един начин да се справите с него

Запарката от коприва помага при косопад, пърхот, ускорява растежа на косата

Копривата (Urtica) е едно от най-ефикасните лечебни растения. Семейство Копривови включва много видове, от които за лечебни цели най-разпространени са обикновената, бялата и жълтата коприва.

“Демир

Справите се с косопада с коприва

С лечебна цел се използват всички части от обикновената коприва, която има пречистващо и тонизиращо действие, също е полезна и за диабетиците, тъй като намалява кръвната захар. Копривата е ефикасно лечебно средство и при болки в черния дроб, жлъчката, далака. Начин на употреба:

Тинктура

Нарязани на ситно две шепи от корена на билката се оставят да престоят две седмици в половин литър ракия. От прецедената смес се пие по една лъжица 3 – 4 пъти дневно.

Сок

Получава се като копривата се смила и получената каша се смесва с вода, преди да се пие. Приема се по 2 – 3 пъти на ден при анемия, тъй като копривата подпомага кръвообразуването и снабдява организма с необходимите му минерали и витамини. Лечението със сок от коприва има и диуретично действие и помага при бъбречни инфекции. Листата на копривата действат и кръвоспиращо при обилна менструация, вътрешни кръвоизливи, външни рани.

Запарката от коприва помага при косопад, пърхот, ускорява растежа на косата. За целта косата се изплаква със запарката 2 – 3 пъти седмично.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *