Котешка стъпка лекува упорити екземи

Котешка стъпка помага при миома на матката и възпаление на простата

Котешката стъпка е билка, съдържаща редица елементи: флавоноиди, тритерпени, витамин С, фенолни и дикарбоксилни киселини, флуор и др., неизучени още вещества. Тя е известна и под наименованията: черновръхче, див босилек, брадавично цвете. Котешката стъпка има широк обхват на действие. Използва се при възпаление на простатата, при гинекологични заболявания, при миома на матката, при мастопатия на млечната жлеза, при бъбречнокаменна болест, изчиства артериалните плаки и смущения в кръвоносната система, при високо кръвно налягане, стимулира регенеративните процеси на човешкия организъм, има подтискащ ефект върху определени туморни клетки, при гастрит, при кожни заболявания, бемки, брадавици, екземи, пърхут, кокоши тръни, мазоли; при нощно напикаване у деца, при лечение на паркинсон, п

“Фигурин

Котешка стъпка лекува екзема

ри диабет.
Важно е да се знае, че билката е по-силна, когато не се вари. Тя цъфти от юни до септемви и се бере от юни до октомври. Отрязват се стръковете с дължина 20 – 25 см, правят се на китки по 20 – 50 бр. и се сушат на сянка в проветриви помещения. Съхраняват се в сухи помещения. Преди употреба билката се нарязва на ситно, счуква се в хаванче или се смила в кафемелачка.
Не трябва да се употребява при прединфарктно състояние, клапни процеси на сърцето, от бременни, кърмачки и деца под 8 години.
Приложение като отвара – 1 с.л. от билката се залива с 500 мл студена вода, оставя се да престои 2 ч. Пие се 3 пъти дневно 15 мин. преди храна по 150 гр.
Като запарка – 1 с.л. от билката се залива с 400 мл вряла вода, оставя се да престои похлупена 30 мин. и се пие на 3 пъти преди храна. Това е доза за 1 ден.
Като водна настойка – 1 с.л. се слагат в 250 мл вряла вода, вари се 5 – 6 мин., оставя се да престои 30 минути, като съдът се похлупва. Взима се по 2 – 3 с.л. 4 пъти дневно.
Описание:
Котешката стъпка расте в храсталаци и гори в цяла България при надморска височина до 2000 м. Най-често се среща в полите на Стара планина, Средна гора и Родопите. Билката е едногодишно тревисто растение и достига височина от 15 до 60 см. Стеблото е маслено-зелено, възходящо, рядко олистено, просто или разклонено и покрито с къси меки сребристи власинки. Листата на котешката стъпка приличат на чемширените, само че са по-големи. Те са срещуположни, с дръжка около 1 cm, овални, закръглени на върха и към основата, назъбени , достигащи дължина 2 – 6 см и на широчина 1 – 3 см. Листата са покрити с къси меки сребристи власинки. Цветът на билката представлява наредени в кръг килийки, които приличат на отпечатък от котешка стъпка. Цветовете са лилаво-червени до виолетови, приседнали, събрани в 1 – 4 плътни многоцветни прешлени в пазвите на връхните листа. Цветните дръжки достигат дължина 2 – 3 мм. Чашката е тръбеста с дължина 8 – 10 мм, двуустна. Венчето е двуустно с дължина 12 – 22 мм, като горната устна е плоска, врязана, а долната – триделна. Има 4 тичинките, скрити под горната устна.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *