Котешка стъпка при гинекологични заболявания и високо кръвно налягане

Наречено още черновръх и носещо латинското наименование Clinopodium Vulgare, тази билка представлява растение с масленозелено стъбло, високо от 15 до 40 см. Листата му приличат на чемширените, само че са по-големи.

Цветът представлява наредени в кръг килийки, които приличат на отпечатък от котешка стъпка, откъдето идва и името на билката. Може да се намери в цялата страна, като най-разпространена е в полите на Стара планина, Средна гора и Родопите.

“Фигурин

Съдържа вещество с успокояващо действие, стимулира силно регенеративните процеси на човешкия и животинския организъм, отразява се благоприятно на кръвоносната система, усилва съпротивителните сили.


Котешка стъпка билкарите препоръчват при такива болестни състояния, като гинекологични заболявания, миома на матката, мастопатия на млечната жлеза, простати, бъбречнокаменна болест, отразява се добре на кръвоносната система, изчиства артериалните плаки и смущения в кръвоносната система, при високо кръвно налягане, стимулира регенеративните процеси на човешкия организъм, при ракови образувания, при гастрит, кожни заболявания, бемки, брадавици, екземи, пърхут и др.

Усилва съпротивителните сили, при нощно напикаване у деца, има антидиабетично действие.

Въпреки широкоспекторното си действие, трябва да се знае, че с тази билка трябва да се подхожда изключително внимателно. Изключително е забранена тя при прединфарктно състояние, клапни процеси на сърцето, от бременни, кърмачки и деца под 8 години.

Начин на приготвяне на отвара за вътрешно приложение: 1 супена лъжица от билката се залива с 400 грама студена вода. Престоява така 2 часа. Пие се три пъти дневно по 150 грама, 15 минути преди хранене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *