Красивата ралица е отровна билка

Ралицата е едногодишно растение, което се среща в почти всички части на Европа

Трябва да отбележим още в началото, че ралицата има дълга употреба като билка.

Но тя никога не се ползва самостоятелно и без предварителните напътствия на опитен билкар. Запомнете – ралицата е много, много отровна!

В света са познати около 300 вида от това растение. Красивото цвете е от рода на лютичето. Тя започва да цъфти още в края на пролетта и началото на лятото и издържа до първите зимни студове. Цветовете, които са оцветени в почти всички нюанси на синьото, лилавото и розавото се опрашват от пеперуди и земни пчели. Още веднъж обръщаме внимание, че повечето видове са токсични.

“Фигурин

Въпреки това, делфиниумът както е познат в някои точки на земята, се използва като хранително растение от ларвите на пеперудите. Листата на растението са във формата на звезда, с тъмнозелен цвят, с остри ръбове.

Какви са полезните свойства на тази иначе отровна билка? Цветето ралица се използва за направата на тинктура, с която много успешно се трепят въшки и гниди. Тя е била използвана за първи път в окопите на Първата Световна Война и е дала много добри резултати.

Освен това ралицата се прилага под наблюдението на специалист и при болести и като астма и воднянка.

Красивата ралица е отровна билка

Красивата ралица е отровна билка

Сокът от листата лекува кървящи хемороиди.

Името делфиниум от идва от делфин и е дадено на този род цветя, защото пъпката прилича на популярния морски бозайник.

Шекспир споменава ралицата под името чучулигата на Ларк.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Красивата ралица е отровна билка

  1. Zdraveite,iskam samo da dobavq,che s cvetovete na ralichkata uspeshno se premahvat bradavichki chrez na turkvane na cveta v bradavichkata.Koito ima podobni problemi,garanciqta e sigurna

  2. От къде мога да си купя билка Ралица,защото на я намирам никъде , а ми е необходима.Благодаря Ви.

    • Попитайте в някоя билкова аптека, например тези: http://www.bilka.info/билкова-аптека/, но може и други. Тъй като билката Ралица е отровна, тя не може свободно да се продава в интернет, а се вади само „изпод тезгяха“, ако успеете да вдъхнете доверие на билкарката.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *