Красивата тинтява дарява здраве и наслада за окото

Едно от най-красивите цветя е и страхотен лечител. Синята тинтява е изключително полезна за стомаха, също така стимулатор на апетита, действа анти-фебрилно и има жлъчегонно действие. Тъй като нейните основни елементи са танин, липиди и минерални вещества, тинтява се препоръчва при лечение на билиарна анорексия, за стимулиране на слюнчената секреция, за повишаване на стомашната секреция и устойчивостта на организма. В случай на жлъчни припадъци тинтявата се прилага под формата на тинктура, от която се взема една чаена лъжичка, разредена в една четвърт от чаша вода, 3-4 пъти на ден – в сутрин и една четвърт от един час преди основните хранения.

“Демир

Коренът на растението пък има тонизиращ ефект върху черния дроб, и поради неговата употреба е предимно при различни чернодробни заболявания, тъй като тинтявата стимулира функцията и помага за регенерацията на чернодробните клетки. Билката потиска развитието на вируси, засягащи черния дроб. В този случай, тинтява се използва под формата на прах, от които 1/2 чаена лъжичка се взема 3-4 пъти на ден при лечение от 6-12 седмици. В случаи на стомашно разстройство, коренът от тинтява работи повече от добре. Тази билка подобрява цялостното здраве на храносмилателната система и повишава апетита.

Ако страдате от лошо кръвообращение, коренът от тинтява е чудесен избор. Билката ще подсилва кръвта и подобряване кръвообращението до всички части на тялото. Коренът от тинтява е добре известно средство за добро храносмилане и киселини в стомаха. Той ще помогне за облекчаване на треска от всякакъв вид и е полезен при лечение на обикновена настинка.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *