Красива кожа с билкови компреси и маски за мазна кожа

Кожата на лицето има нужда от ежедневни грижи, особено когато е мазна, за да е здрава и блестяща. Ето няколко изпитани средства за поддържане на здрав тен и свежа кожа.

Билкови парни бани

1. Смесват се по равни части лайка, липов цвят, листа от мента, листа от върба и дъбови кори. Една супена лъжица от тази смес се поставя в съд с широк отвор, залива се с два литра студена вода и се оставя да заври. След като се получи пара, предварително добре измитото лице се надвесва над съда на около 20 см разстояние, като главата и съдът се покриват с хавлиена кърпа. След 12-15 минути лицето се изплаква с хладка вода. Парната баня се прилага един път седмично.

2. Поставят се две супени лъжици от билката салвия (градински чай) в съд с 2 литра вряла вода. Лицето се надвесва над съда по описания начин. Парната баня продължава 15 минути.

3. Смесват по равни части розмарин, лайка, плодове от див кестен, листа от бреза, липов цвят. Взима се една супена лъжица от билките, поставя се в съд, залива се с два литра студена вода и се оставя да заври. Лицето се държи над парата в продължение на 8-10 минути.

Билкови маски

1. Смесват се по равни части лайка, липов цвят и бъзов цвят. Една супена лъжица от тази смес се поставя в една чаша гореща вода и се оставя да ври 10 минути. След като се охлади малко, се прецежда . Към още топлата отвара се прибавят по половин чаена лъжичка мед и овесено брашно, за да се получи консистенция на кашица. Маската се нанася / топла, оставя се да действува 20-30 минути, след което лицето се измива с топла вода. Накрая се завършва с наплискване със студена вода.

2. Една чаена лъжичка овесено брашно, две чаени лъжички ленено брашно и две чаен.и лъжички цвят от лайка се размесват я попарват с такова количество вряла вода,колкото да се получи консистенция за кашлица. Маската се нанася топла върху лицето, отгоре се поставя пергаментова хартия с изрязани отвори за очите и носа и хартията се покрива с хавлиена кърпа, като се оставя отвор за носа. Маската се оставя да действува 20 минути, след което лицето се измива с топла вода и наплисква със студена вода.

3. Една супена лъжица бадемови трици се попарват с вряла вода. Кашицата се нанася топла върху лицето и се оставя да действува 15 минути, след което лицето се измива.

Билкови лосиони

1. Две супени лъжици лайка се варят 10 минути в четвърт литър вода. След като изстине, отварата се прецежда и се използува за обтриване на лицето след измиването му.

2. Две чаени лъжички нарязани шишарки от хмел се зали-ват с •една чаена чаша вряла вода. След като изстине, запарката се прецежда и се използува по описания начин.

3. Три супени лъжици арника се заливат с 300 мл вряла вода. След като престои половин час, запарката се прецежда и използува.

 

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *