Кълновете – здравето в миниатюрни размери

Необичайно топлите дни, с които започна тази есен вече са спомен за жалост. И сега студът бавно, но славно ни завладява. Ето защо наред с хранителните добавки за силен имунитет е добре и да попроменим храненето си така, че макар и зимно да е пълно с така необходимите ни витамини и минерали, които ще ни помогнат да не боледуваме така често и тежко. В България кълновете като част от хранителното меню са рядкост. Все повече хора обаче оценяват, че в тези на пръв поглед нищо и никакви семена се съдържат редица жизненонеобходими вещества. Освен това, едно голямо предимство е, че повечето може и сами да си ги отгледаме в домашни условия, и така ще знаем какво точно хапваме, без да се страхуваме от зарази и вируси, нещо което преди време беше новина номер едно в новините. И така, какви кълнове съществуват.

Кълнове от жито

Техният вкус е приятно сладък, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече витамин C в сравнение със суровите зърна. Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали – калций, фосфор и магнезий.

Кълнове от леща

Изключително богати на такива вещества, като така необходимите ни протени и са изключително незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Освен това съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването. Кълновете от леща са известни и с козметичния си ефект – изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст.

Кълнове от слънчоглед

Особено приятни вкус, те са много богати на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тези кълнове се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др.

Кълнове от грах

Те са богати на белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Грахът съдържа витамините от група B, а те укрепват нервната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата. Граховите кълнове са много ценни и поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Кълнове от лук

Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.

Кълновете – здравето в миниатюрни размери
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *