Кълновете – здравето в миниатюрни размери

Необичайно топлите дни, с които започна тази есен вече са спомен за жалост. И сега студът бавно, но славно ни завладява. Ето защо наред с хранителните добавки за силен имунитет е добре и да попроменим храненето си така, че макар и зимно да е пълно с така необходимите ни витамини и минерали, които ще ни помогнат да не боледуваме така често и тежко. В България кълновете като част от хранителното меню са рядкост. Все повече хора обаче оценяват, че в тези на пръв поглед нищо и никакви семена се съдържат редица жизненонеобходими вещества. Освен това, едно голямо предимство е, че повечето може и сами да си ги отгледаме в домашни условия, и така ще знаем какво точно хапваме, без да се страхуваме от зарази и вируси, нещо което преди време беше новина номер едно в новините. И така, какви кълнове съществуват.

Кълнове от жито

Техният вкус е приятно сладък, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече витамин C в сравнение със суровите зърна. Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали – калций, фосфор и магнезий.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Кълнове от леща

Изключително богати на такива вещества, като така необходимите ни протени и са изключително незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Освен това съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването. Кълновете от леща са известни и с козметичния си ефект – изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст.

Кълнове от слънчоглед

Особено приятни вкус, те са много богати на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тези кълнове се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др.

Кълнове от грах

Те са богати на белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Грахът съдържа витамините от група B, а те укрепват нервната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата. Граховите кълнове са много ценни и поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Кълнове от лук

Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *