Къпина за бяло течение

Къпините са леко киселеещи плодчета, но много вкусни и пълни с какви ли не витамини и минерални вещества. Сигурно почти всеки от вас се е навирал в бодливите храсти, за да събира черните съкровища. Но знаете ли, че листата и корените на храстовидното растение са много лековити? Те имат запичащо и кръвоспиращо действие, като още и противовъзпалително, което ги прави идеални за всеки вид вътрешна инфекция.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Може да използвате листата и корените на растението, за да облекчите състояния, като диария, гастрит, обилна менструация, бяло течение, леки форми на захарен диабет, разширени вени. Необхо

дими са ви шепа листа, които са запарени във вряща вода и се приемат като чай. Може да си правите и гаргари, заради възпаление на лигавицата на устата при кървене на венците, или бани при хемороиди.


Плодовете пък са много полезни при простудни заболявания.


Българската медицина залага на листата от къпина, за да облекчи силната и продължителна менструация, колит или воднянка.

За външно приложение: Извлек от листата се дава за гаргара при възпаление на гърлото и за жабурене при зъбобол. Корените се прилагат за бани при разширени вени и хемороиди.

Вътрешно приложение: 2 супени лъжици от листата се слагат в 500 мл вода. Ври 5 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене, 4 пъти дневно. От корените 1 суп.л. се поставя в същото количество вода. Ври 10 мин. Пие се по същия начин.

Използва се запарка или отвара от листата или плодовете, която се приготвя от 6—10 г листа или 15—20 г плод на 500 см3 вряща вода. Предпочита се отварата от листата. Тя може да бъде използувана и за гаргара.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *