Къпина (Rubus fruticosus L.)

Синоними. Планучка.

Разпространение. Из цялата страна. Расте в храсталаците, сечищата и по синорите.

Използваема част. Корените, листата и плодовете.

Химичен състав. Листата съдържат аскорбинова киселина, танини, флавоноиди, магнезиеви соли и др. Корените съдържат скорбяла, танини и др., а плодовете – витамин С и К, провитамин А, органични киселини, захари, багрила, пектин и др.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Действие. Запичащо и противовъзпалително. Извлек от корени или плодове на къпината действа затягащо (адстрингентно) при възпаление на лигавиците на устната кухина и при възпаление на чревната лигавица (диарии и др.). При чревни инфекции по-добре действа студен извлек от листата на билката. Отварата от листата и плодовете влияе благоприятно при бяло течение у жените. Вино от къпини се използва с успех при различни простудни заболявания на горните дихателни пътища.

Приложение. При неподаващи се на лечение диарии и дизентерия, при бяло течение, захарна болест, ангини, възпалени венци, грип, кашлица, трахеити, бронхити, фарингити, афти и др.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици от листата се заливат с 400 мл вряща вода. Кисне 1 час. Прецедената запарка се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Корените се използват по същия начин. При липса на ефект листата трябва да се оставят да киснат една нощ и пак се употребяват по същия начин.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Къпина (Rubus fruticosus L.)

  1. Pingback: Чай Зимно здраве – Вербена

  2. Pingback: Чай Силна кръв – Вербена

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *