Лайка (Matricaria chamomilla L.)

Лечебната сила се крие в цветовете.

Синоними. Белиоч, подрумиче.

Разпространение. Из цялата страна. Расте покрай пътищата, пасищата, оградите и ливадите до 1000 м надморска височина.

Използваема част. Цветните кошнички, които се събират по време на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 °С.

“Фигурин

Химичен състав. Цветовете съдържат етерично масло, сесквитерпени, органични киселини, витамин С, провитамин А, салицилова киселина, мазнини, горчиви вещества, слузни вещества, флавоноиди, гликозиди и др.

Действие. Противовъзпалително, обезболяващо и антисептично. Предполага се, че противовъзпалителното действие на билката се дължи на хамазулените, които действат обезболяващо и омекотяващо. Органичните вещества възбуждат стомашната секреция, като същевременно абсорбират газовете в червата. Лайката притежава и противомикробно действие спрямо златистия стафилокок, ахемолитичния стрепток и др. Етеричното масло оказва стимулиращо действие върху централната нервна система, като засилва дейността на жизненоважни центрове в продълговатия мозък. Подчертано благопрятното действие има при остри и хронични катарални заболявания – фарингити, стоматити, гастрити, язвена болест, колити, както и при простудни заболявания.

Приложение. При простудни заболявания, катари на горните дихателни пътища, стомашно-чревни заболявания, съпроводени с болки. При възпалителни заболявания на устната кухина. Показана е също при бяло течение, маточни кръвоизливи и болезнена менструация, хемороиди, фисури, фистули, рани, невралгични болки, зъбобол и др. Използва се и в козметиката за поддържане свежестта на кожата.

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица от цветните кошнички се залива с 200 мл вряща вода. При язвена болест на стомаха запарката се изпива наведнъж 15 минути преди ядене, след което се препоръчва да се лежи по 5 минути последователно на 4-те страни на тялото, за да стане равномерно обливане на стомашната лигавица от лайката. Този начин на лечение се нарича „цилиндрово лечение“ или „ролкура“. Препоръчва се да се прави при язвено болни 3 пъти на ден в продължение на 4-6 седмици. Горещата запарка се използва и външно за промивки, компреси, вани, гаргара и т.н. Освен под форма на гореща запарка, лайката се използва и под форма на студена настойка: 10 чаени лъжички лайка се заливат с 2 чаши хладка вода и киснат 8 часа. Тази доза се изпива за 2 дни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *