Лен (Linum usitatissimum L.)

Ленът цъфти през юни и началото на юли.

Използва се под формата на ленено брашно и ленено масло.

Синоними. Културен лен.

“Фигурин

Разпространение. Растението се култивира в цялата страна за промишлени цели.

Използваема част. За медицински цели се използват само семената, които се берат след пълното им узряване. Сушат се на слънце или в сушилня. Преди употреба се счукват.

Химичен състав. Семената съдържат ленено семе, слузни вещества, белтъчини, въглехидрати, органични киселини, ферменти, провитамин А.

Действие. Противовъзпалително и леко очистително. Облекчава кашлицата, като спомага за изхвърлянето на храчките, има омекчаващо действие. Слузните вещества и маслото улесняват изхвърлянето на пясък и дребни камъчета от жлъчния мехур, бъбреците и пикочния мехур. Действа противовъзпалително. При редовна употреба спомага за редовната дефекация.

Приложение. При остри и хронични заболявания на дихателните пътища, стомашни киселини, язва, жлъчнокаменна болест, пясък в бъбреците, трудно уриниране, възпаление на простатата, захарна болест, болезнена менструация. Притежава умерено антисклеротично действие. Външно, под формата на лапи се използва при изгаряния, контузии, ревматични отоци.

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица ленено семе се залива с 500 мл хладка вода. Кисне 4-6 часа. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене. При запек се взема 3 пъти на ден по 1 или 2 чаени лъжички счукано ленено семе с хладка вода, мляко или компот. За външно приложение брашно от ленено семе се сипва в платнена торбичка, която се потапя в гореща вода и след това се поставя върху болното място. При изгаряния брашно от ленено семе се смесва с яйчен белтък или се прави каша от брашно с гореща вода. Лапата се поставя върху болното място и се покрива с марля.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *