Лечебен росопас (Fumaria officinalis L.)

Синоними. Димянка, горчива трева.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Разпространение. Расте по тревисти места, плевел из посевите, по пустеещи и изоставени ниви и ливади до 1000 м надморска височина.

Използваема част. Надземната част на растението, която се събира по време на цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня до 45 °С.

Химичен състав. Съдържа алкалоиди, фумарова киселина, слузни, смолисти и горчиви вещества и др.

Действие. Жлъчегонно, спазмолитично и обезболяващо. Билката подпомага изпразването на жлъчния мехур, като разхлабва гладката мускулатура на жлъчните пътища. Подобно действие оказва и по отношение на пикочните пътища. Отстранява лошия дъх от устатаа, повишава в умерена степен пониженото кръвно налягане, увеличава количеството на отделената урина за едно денонощие, усилва потоотделянето. Повишава тонуса на маточната мускулатура, намалява теглото.

Приложение. При жлъчни колики, язва на стомаха, мигрена, хроничен запек, хемороиди, газове, затруднение в уринирането, лош дъх в устата, ниско кръвно налягане, затлъстяване.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка от билката се запарва с 400 мл вряща вода. Престоява 1 час. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене.

ВИЖ на живо!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *