Лечебната мощ на кимиона

Кимионът освен като добре познатата ни подправка за месни ястия, може да бъде използван и като билка. Неговите плодове съдържат етерични масла, белтъчини, танини, флавоноиди, смоли и др. Фармакологичните му свойства са свързани на първо място с храносмилателната система и се изразява в стимулиране на апетита, на стомашната, панкреатичната и жлъчна секреция, ускоряване на спазмите и отстраняване на газовете от червата. Увеличава кърмата, регулира менструалния цикъл. Действа противовазпалително на дихателните пътища и намалява болките в белите дробове и бронхите при кашлица.

Чудесно средство за засилване и хармонизиране на защитните сили на организма е извлеченото от подправката-билка кимионово масло. То е особено полезно при различни видове алергии.

Чрез хармонизиране и уравновесяване на процесите в имунната система се повлиява предразположението към проява на свръхчувствителност и алергичните пристъпи се разреждат и облекчават. Влияе благотворно при алергия към прах и полени, както и при невродерматит. Освен това масло от кимион понижава кръвната захар и проявява бактерициден, противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Потиска образуването на газове, подсилва функциите на стомаха и стимулира храносмилателния процес.

 

Лечебната мощ на кимиона
2 (40%) 1 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *