Лечебна овчарка (чобанка, лопуш) – (Petasites hybridus (L.)

лечение с билки

Лечебната овчарка и нейните лечебни свойства

Сем. Asteraceae (Compositae) – Сложноцветни
Описание. Лечебната овчарка е многогодишно тревисто двудомно растение с месесто пълзящо коренище; пролет развиващо цветоносни стебла – на мъжките растения с 6 – 21, на женските с 17 – 38 люсповидни листа, мъжките кошнички по 15 – 55, женските по (25) 30 – 130 във връхни гроздовидни съцветия, обвивните листчета възпурпурни, цветовете тръбести, бледолилави до розови или жълтеникави, плодосемката с хвърчилка; след прецъфтяването развиващи приосновни закръглено сърцевидни, неравномерно назъбени, отгоре гладки зелени, отдолу светлосиви вълнесто влакнести листа, на дръжки с два ръба отгоре, кухи. Цъфти април – май.
Разпространение. Расте по каменливи и влажни места край реки и потоци. Разпространено из цялата страна докъм 1000 (1500) м надморска височина. Среща се в Южна и Централна, отчасти в Северна Европа.

“Фигурин

Основно действие. Спазмолитично.

Експериментални и клинични данни. Спазмолитичното действие на билката се дължи вероятно на съдържанието на петазитолид и неговите производни. Този ефект е доказан и експериментално при спазми на изолиран сегмент от тънко черво, предизвикани с ацетилхолин, хистамин и бариев двухлорид. През 1957 г. Crema, Milani и Rovati също изследват спазмолитичното действие на екстракти от дрогата. Листата и коренът се прилагат като отхрачващо и потогонно средство (Hoppe, 1975). В клиниката е доказано и хипотензивно действие на билката. Експериментално е доказано и противосъсирващо действие.

Емпирични данни. Прилаган е и за лечение на гастрит и язвена болест, както и като диуретично, противоглистно и антиастматично средство.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *