Лечебна ружа връща гласа

При ларингити, фарингити и пресипнал глас търсете лечебна ружа

 

Лечебна ружа е многогодишно тревисто растение със сиво-зелен цвят. То е с късо, здраво и дебело коренище и дълги корени, които са с белезникав цвят и могат да достигнат до дължина от 50 см.

Листата на растението са подредени едно след друго, дълги са между 5 и15 см и са разположени върху дръжки. Цветовете на с бледорозов цвят, като понякога достигат дори до бяло, техните дръжчици са къси, а в диаметър достигат до 3 см. Лечебната ружа цъфти през месеците юли и август, а плодовете, които връзва, са плоски, дисковидни.

Най-често растението може да бъде срещнато из влажните райони, разположени в близост до реките и мочурища на територията на цялата страна.

С лечебна цел се използват както корените, така и листата и цветовете на билката. Когато се събират корените, те се изваждат от земята през есенните месеци, като препоръчително е да се използват корените на двегодишните растения. Докато са още свежи и пълни със сок, се обелват и се нарязват на парчета със средна големина.

Листата на лечебната ружа се берат през летния сезон преди да са започнали да пожълтяват, а цветовете – точно когато започнат да цъфтят.

Основното действие на растението е омекотяващо. То действа още и като противъзпалителен лек и с цел отхрачване.

Тези му свойства го правят търсен лек при различни заболявания на дихателните пътища, при ларингит и фарингит, водещи до загуба на гласа. Лечебната ружа се прилага и външно под формата на воден извлек от корени при различни кожни заболявания.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *