Лечебна ружа връща гласа

При ларингити, фарингити и пресипнал глас търсете лечебна ружа

 

Лечебна ружа е многогодишно тревисто растение със сиво-зелен цвят. То е с късо, здраво и дебело коренище и дълги корени, които са с белезникав цвят и могат да достигнат до дължина от 50 см.

Листата на растението са подредени едно след друго, дълги са между 5 и15 см и са разположени върху дръжки. Цветовете на с бледорозов цвят, като понякога достигат дори до бяло, техните дръжчици са къси, а в диаметър достигат до 3 см. Лечебната ружа цъфти през месеците юли и август, а плодовете, които връзва, са плоски, дисковидни.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-често растението може да бъде срещнато из влажните райони, разположени в близост до реките и мочурища на територията на цялата страна.

С лечебна цел се използват както корените, така и листата и цветовете на билката. Когато се събират корените, те се изваждат от земята през есенните месеци, като препоръчително е да се използват корените на двегодишните растения. Докато са още свежи и пълни със сок, се обелват и се нарязват на парчета със средна големина.

Листата на лечебната ружа се берат през летния сезон преди да са започнали да пожълтяват, а цветовете – точно когато започнат да цъфтят.

Основното действие на растението е омекотяващо. То действа още и като противъзпалителен лек и с цел отхрачване.

Тези му свойства го правят търсен лек при различни заболявания на дихателните пътища, при ларингит и фарингит, водещи до загуба на гласа. Лечебната ружа се прилага и външно под формата на воден извлек от корени при различни кожни заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *