Лечебна сиротица (горчивливче, трескавиче, бял кантарион) – (Gratiola officinalis L.)

лечебна сиротица

Лечебна сиротица като билка

Сем. Scrophulariaceae — Живеничеви
Описание. Многогодишно тревисто растение с пълзящо вкореняващо
се коренище. Цветоносното стебло възходящо, до 50 см високо. Листата са срещуположни, приседнали, яйцевидно ланцетни, в горната част назъбени или целокрайни. Цветовете по 1 — 2 в пазвите на листата на върха на стеблото, на дълги дръжки, с по 2 прицветника. Венчето с широка дълга тръбица и широка двуустна коронка. Плодът продълговата кутийка, разпукваща се по 4 шева. Цъфти юни – август.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Разпространение. Расте из влажни ливади, по замочурени места, край реки и блата. Разпространено из цялата страна от 100 докъм 2000 м надморска височина. Среща се в Средна и Южна Европа.
Билка. Събраната през време на цъфтеж надземна част (Herba Gratioli) и изсушена при обикновена температура или в сушилня до 40 С. Изсушените стръкове притежават горчив вкус.

Основно действие. Слабително и диуретично.
Експериментални и клинични данни. В литературата има много оскъдни данни относно експериментални и клинични проучвания с дрогата. Основното действие на растението се свързва със съдържащия се в него в количество до 0,30% глюкозид с все още неизяснена химична природа и с най-общо наименование грациотоксин. Освен присъщото на дрогата диуретично действие се доказва (използува се надземната част на растението) още и усилващ сърдечните контракции (дигиталисоподобен) ефект. Както е добре известно, кардиотоничните глюкозиди проявяват и определено диуретично действие.
Освен това в билката се съдържат и други вещества, например тритерпе – новият дериват грациолон и веществото грациолин, което вероятно лежи в основата на слабителната активност на билката. През последните години от растението са изолирани и флавоноиди – флавонови ацилглюкозиди.

Емпирични данни. Българската народна медицина препоръчва използването на билката като драстично слабително средство. Според Стоянов (1972) е регистриран патент за технология, по която от грациолата се изготвя препарат със слабителна активност. Билката се препоръчва и като противоглистно средство. Външното прилагане под формата на компрес се препоръчва при упорити сърбящи обриви.

Нежелани ефекти. Прилагането на по-големи дози от билката предизвиква упорито повръщане. Растението е силно отровно, поради което не се препоръчва използването му.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *