Лечебният бял имел носи здраве и много целувки

Знаете ли какво се прави под клонче бял имел навръх Коледа? Да, от западните страни взаимствахме една хубава традиция и то щем не щем да се целунем с някой, който е до нас в този миг. Но знаете ли, че освен тази топла традиция, белият имел е едно много полезно и лековито растение? Билката е позната от стотици години на хората и днес съвременния човек я преоткрива.

Белият имел (от лaт. Viscum album) е вечнозелено паразитно храстче, чиито месести листа се използват за лечебни цели. Нейният състав помага на организма да се обогати с такъв важен елемент като калций, който е много важен за костната структура, а също така и държи кръвното в нормални граници, както и подобрява сърдечното здраве, помага при хормонален дисбаланас при жените в периода малко преди и след настъпване на менопауза, премахва нарушенията в метаболизма, използва се за лечение на атеросклероза и епилепсия.

Белият имел лекува и нередовна менструация, бъбречни заболявания, стерилитет при жените, бронхиална астма, нервни разстройства, изблици на паника и безпокойство, бронхиална астма, световъртеж, нарушено равновесие, безсъние, главоболие. Белият имел има и кръвоспиращо и съсирващо действие, заради което се използва при обилна и продължителна менструация, кървящи хемороиди, кръв от носа. Белият имел се пие и за усилване на лактацията при кърмачките.

“Фигурин

Как може да приложим билката?
Екстракт – в три чаши студена вода се потапят 4-5 лъжици листа от бял имел. Престояват така през нощта, течността се прецежда и извлекът от бял имел се пие в рамките на деня.
Запарка – една лъжица нарязани на ситно листа от бял имел се варят за около 10 мин. в 400 мл. вода
Бани – помагат при ревматизъм, ишиас, ставни болки, отоци и т.н. Приготвят се от екстракт от бял имел или запарка.
Отвара от плодовете на бял имел – плодовете се варят във вино и получената отвара се пие три пъти дневно.
Внимание, приемът в големи дози на билката бял имел може да доведе до натравяне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *