Лечебният Ветрогон гони кашлицата

Известен е още като полски ветрогон, биволски трън, тази билка представлява многогодишно тревисто растение. Неговата височина над земята е от 20 до 80 см. Стъблото е изправено, силно разклонено от основата. Надземната част е с кълбовидна форма.  Расте по сухи тревисти места – пасища, сухи ливади, край пътища и други повлияни от човешка дейност места, също и като плевел в различни земеделски култури.

Може да се намери из цялата страна, като употребяемата лечебна част от растението са неговите корени, както и стръковете. Бере се или напролет преди появата на листата (март-април), или есен след узряване на семената (септември-октомври); стръковете се берат по време на цъфтежа (юни-август).

Ветрогонът е известен със своето диуретично, спазмолитично, нефролитично и болкоуспокояващо действие. Използва се при различни заболявания на отделителната система. Може да се използва при: кашлица, кожни болести, катар на дихателните пътища, трудно уриниране, заболяване на бъбреците, простатит.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се варят 10 минути в 500гр. вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *