Методи за професионално лечение на алкохолизъм с терапии и детоксикация

Едва ли е нужно да обясняваме какво е това животно алкохолизма и кои са хората, които слагаме под названието „алкохолици“.

Едно е сигурно обаче – по-голямата част от нас си нямат и на представа колко сериозен е проблемът и още повече пък колко трудно е неговото преодоляване.

Демир бозан билки за бъбреци

За това, ако и вие сте изпаднали в подобна ситуация с ваш близък или приятел и не знаете какво следва, в тази статия ще ви запознаем с практиките на официалната медицина, които се прилагат в такива случаи.

За да бъде лечението качествено и ефективно обаче, ви препоръчваме веднага след като се информирате, да потърсите професионална помощ от специалисти.

Аверсивна терапия

При аверсивната терапия алкохоликът се лекува с медикаменти, чиято цел е да се провокират отвращение и непоносимост към алкохола. Този метод се прилага най-вече при хора, които отказват да признаят проблема си, не гледат на себе си като на алкохолици и отказват да се подложат на лечение.

Най-често в такива случаи се прилага лекарството, наречено дисулфирам – това е безвредно и безопасно за тези, които не употребяват алкохол, но в комбинация с него води до появата на изключително неприятни усещания. Ако трябва да ги сравним с нещо, то може да кажем, че са като запарката от мащерка – ефектът от нея при смесване с алкохол е дълготрайно повръщане, което никой няма да пожелае да му се случи отново.

Психотерапия

Методът на псхитерапията може да окаже положително влияние само ако зависимият сам е осъзнал, че има проблем, приел е тази мисъл и сам желае да се излекува.

Това е така, защото психологът реално може да помогне само на онези, които разбират, че не могат да се справят сами с болестта си и тя няма как да изчезне от само себе си, а е нужно усилие, за да я преборят. По официални данни психотерапията, която се прилага при лечение на алкохолна зависимост, е успешна в над 80% от случаите.

Детоксикация

Ако трябва да сравним метода на детоксикация с нещо познато, така че да придобиете по-ясна представа, бихме могли да кажем, че наподобява процеса по лечението при натравяне с храна. Основната идея на детоксикацията е зависимият да изчисти организма си от всички токсични продукти, които се появяват, когато алкохолът се разпадне и които казват изключително вредно влияние върху кръвта.

Най-важно е да се изчистят храносмилателната система и черният дроб. Единственият минус на този метод е, че въпреки че организмът се прочиства, психическото желание за пиене остава. За това при успешните лечения детоксикацията се комбинира с някой от останалите варианти за лечение.

Социална адаптация

Социалната адаптация представлява метод, в който участва не само пациентът, но и голяма част от неговите приятели и семейство. Идеята е той да осъзнае последиците от алкохолизма си и да пожелае сам да се спаси и да бъде отново онзи човек, когото близките му познават и обичат. Много често точно това се оказва най-силният фактор, който да накара зависимият сам да пожелае да се излекува.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *