Лечение с артишок на чернодробни заболявания

Чернодробните заболявания могат да бъдат победени, ако използвате лечение с артишок.

Артишокът всъщност е вид зеленчук, който се нарежда на седмо място в класацията за богато съдържание на антиоксиданти. Най-мощните сред тях са рутин, силимарин, кверцетин, лутеолин и антицианини.

Това е един много полезен зеленчук, който спомага за подсилването на жлъчната секреция, като това му действие е благодарение на антиоксиданта цинарин. Веществата силимарин и цинарин действат благоприятно на черния дроб, като спомагат за регенерирането на тъканите.

Лечение с артишок на чернодробни заболявания

Лечение с артишок на чернодробни заболявания

В артишока се съдържа богат набор от фибри, които са полезни за цялостното здраве на човек. Зеленчукът има силно изразени деуретични свойства и спомага за доброто храносмилане.

В зелените листа на артишока се съдържат ценни вещества, които спомагат за намаляването на лошия холестерол и повишаването на добрия.

Можете да приложите лечение с артишок на чернодробни заболявания по няколко рецепти от народната медицина, които са следните:

1. Спиртен екстракт от артишок за лечение на черен дроб – залейте 500 грама изсушени листа на зеленчука с 1 литър домашна ракия. . Оставете екстракта да престои 15 дена и после прецедете през марля. Приемайте от него 3 пъти дневно, като разтворите 2 супени лъжици от домашния лек в половин чаша вода. Тази рецепта може да използвате при повишено съдържание на холестерин в кръвта или неблагоприятните бъбречни заболявания.

2. Лечение с артишок на бъбречни и чернодробни заболявания – тук ще приготвим лековита отвара, като 2 сухи листа от зеленчука се залеят с чаена чаша вряща вода. Киснат така 10 минутки. Преди прием прецеждате и приемате от нея 3 пъти на ден (разделяте лековитата отвара на 3 горе долу равни части).

3. Лечение с артишок на нервната система и за изхвърляне на пикочната киселина – в чаена чаша вода добавете 10 грама листа на артишок (може да използвате изсушени или свежи) и ги сварете на слаб огън. След готовност прецедете отварата и добавете към нея чаена лъжичка мед. Изпивайте я докато е още топла.

4. Лечение с артишок на чернодробни заболявания – 40 грама изсушени листа на зеленчука се заливат с литър вода. Престояват така за 10-тина минутки, прецеждате. Приемате по 3 пъти дневно преди консумирането на храна (около 20-23 минути). Приема се по 1 чаена чашка.

Лечение с артишок на чернодробни заболявания
4.3 (85%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Лечение с артишок на чернодробни заболявания

  1. Единствено не е ясно къде мога да намеря артишок…

  2. Артишок можете да си закупите от по-големите хранителни вериги.

  3. Кои листа по – конккретно се използват? На стеблото или на самия плод?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *