Листа на маслина – не сте и предполагали колко са лековити

За ползите от ползването на зехтин сме ви разказвали много, но днес ще обърнем внимание на ценните качества, които можете да извлечете от листа на маслина.

История на маслиновите дървета 

Лечебните свойства на маслото, което се извлича от подовете на растението са хиляди. Но маслината е позната на човечеството още от дълбоко минало, и от нея са се ползвали не само плодовете, но и кората и листата и. Именно затова, то си спечелва името „дърво на живота”.

Листа на маслина - лечебни тайни

Листа на маслина – лечебни тайни

Има данни, че древните египтяни са използвали специален извлек, от листа на маслина, за да мумифицират царете си. Те са го изрисували в украсата на редица гробници, вярвайки, че то е символ на небесната мощ. През 1880 година, след редица експерименти, листа от маслина биват използвани като средство за борба с маларията.

Малко след 1900 година, от маслиновото листо се извлича вещество, наречено олеуропеин, които има силни антибактериални свойства. Именно това го прави изключително ценен съдружник при борба със заболявания, причинени от микроорганизми. Той е доказано лековит и при болести като менингит, грип, възпаление на горните дихателни пътища, херпес и др. познат е и като средство за понижаване и нормализиране на нивата на кръвно налягане.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ползи от маслиновите листа 

Използването на листа от маслина, може да предотврати действието на инфекция, базирана на гъбично заболяване. Чай от листенцата се препоръчва и при лечението на туберкулоза, менингит, язва на стомаха, ботулизъм, атеросклероза и др. благодарение на съдържанието им на определен вид киселина, чай , приготвен от листа на маслина се препоръчва при разрушаването или възпрепятстването на растежа на много видове глисти, тении и паразити. Освен това е доказано, че екстракт от листата може да се ползва и за възстановяване на баланса на чревната микрофлора, тъй като проявявайки антивирусните и противогъбичните си свойства, той е щадящ към полезните лактобактерии.

Чай от маслинови листа за лечение и превенция 

За да надхитрите тези заболявания е хубаво чай от листа на маслина да бъдат приемани превантивно. За чаша чай от 250 милилитра са необходими около петнадесетина сушени листенца. В предварително свареното количество вода се прибавят листенцата и се оставят на котлона още около пет минутки. След свалянето им от огъня, оставете ги да покиснат заедно още десетина минутки и прецедете. Чаят може да има доста горчив вкус. По желание можете да го подсладите с малко мед или да го подправите с пресен сок от лимон. Напитката може да консумирате и топла и студена – в зависимост от вашето предпочитание. Ако вече страдате от някое от по-горните заболявания, консумирайте напитката всеки ден, за предпочитане сутрин.

За да бъде вашия чай от листа на маслина здравословен и полезен, съхранявайте листенцата в затворен съд, далеко от слънчева светлина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Листа на маслина – не сте и предполагали колко са лековити

  1. Аз съм доволна от чая от маслини спада кръвното и успокоява нервите аз го пия слетобяд по една чаша от пресни листа 7-8 ако са по мали 8 по големи 7 пия го от една седмица но неуспявам да прочета дали трябва да се прекъсва ако някой знае да сподели

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *