Лопен – билката облекчаваща кашлицата и спираща болки в ушите

Лопен – билка, която всеки ден виждаме, но пренебрегваме, защото не знаем за лечебните и качества

Лопен

Билката Лопен се среща по ливадите или скрита из храсталаците. Тя обича песъчливата почва до 2000 метра надморска височина. Растението има право дълго стебло, окичено с жълти цветове. В химичният състав на билката са включени минерални соли, слузни вещества, инозит, етерично масло, витамин С, сапонини, органични киселини и други. В миналото хората са ползвали билката за лечение най-вече на кашлица. Тя има отхрачващо, противовъзпалително, омекотяващо и хипотензивно действие. Прилага се успешно и външно, например при изгаряния, хемороиди, гнойни рани, лишеи, екземи и други.

Лечение с билка лопен на болки в ушите, кашлица и гнойни рани

Лечение с билка лопен на болки в ушите, кашлица и гнойни рани

Лечение с билката Лопен

1. Лопен при болки в ушите – необходими са ви цветове на лопен – ½ чаена чашка и зехтин – 2 чаени чаши. Сипвате в тенджерка зехтина и го загрявате на водна баня. После към зехтина слагате и цветовете на билката. Намалете котлона, нека илача къкри 40 минутки. Изчакайте маслото да се охлади и чак тогава го прецедете. Сипете го в стъклено шишенце. Преди употреба е нужно да го загреете, но бъдете внимателни, нека температурата бъде поносима за тялото. Капвате върху тампонче или парченце памук 4 капки от него с помощта на капкомер. Поставяте го в ухото. Процедурата се повтаря на всеки 5 часа, докато болката изчезне. Не използвайте този илач, ако тъпанчето е разкъсано!

2. За външно приложение на Лопен – ползват се листата, които предварително се счукват. Смесват се със свинска мас. Съотношението е 2:10 (счукани листа:свинска мас). С мехлема се намазват раните.

3. При кашлица – тук пак се ползват цветовете. С 500 милилитра вряла вода се заливат 2 супени лъжици от тях. Отварата се оставя така да кисне за 60 минутки. От нея се пие по винена чаша преди ядене, около 15 минутки. На ден пийте по 4 пъти от отварата. Ако вкусът и не ви допада може да я подсладите с малко домашен мед.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *