Лудо биле (Atropa belladonna L.)

Синоними. Беладона, бимбилик, старо биле, отровно биле.

“Фигурин

Разпространение. Из цялата страна. Расте из гористите места сред букови дървета и храсталаци, повече по северните склонове на планините.

Използваема част. Листата и корените на 2-4 годишно растение по време на цъфтежа. Сушенето на листата става на хладно и проветриво място. Корените се вадят през есента, след узряването на семената. Сушат се в сушилня до 50 °С.

Химичен състав. Листата и корените съдържат алкалоидите атропин, хиосциамин, скополамин, атропин, беладонин и др.

Действие. Спазмолитично, обезболяващо и срещу паркинсонова болест. Алкалоидите на лудото биле действат болкоуспокояващо при спазми на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт (остър гастрит, язва на стомаха), при спазми на жлъчните и пикочните пътища, както и при спазми на матката. Билката потиска слюнчената и стомашната секреция, предизвиква разширение на зениците, отпуска бронхиалната мускулатура, ускорява сърдечната дейност, умерено понижава кръвното налягане, в умерени дози възбужда централната нервна система, като при предозиране предизвиква халюцинации.

Приложение. При язвена болест, жлъчнокаменна и бъб-речнокаменна болест, бронхиална астма, при силно потоотделяне, паркинсонизъм, нощно напикаване, морска и планинска болест, хемороиди, задух и др. Наличието на скополамин в лудото биле дава основание на народния лечител Иван Раев да я използва за лечение на паркинсоновата болест. Създаденият от И. Раев метод на лечение е известен под названието „българско лечение“. Антипаркинсоновият ефект на беладоната се постига много по-добре с екстракт от билката, отколкото с чист атропин. Атропинът се използва като антагонист при отравяне със сърдечни гликозиди.

Начин на употреба. Внимание! Билката е силно отровна! Не се препоръчва приготвянето на никакви извлеци при домашна обстановка. В аптечната мрежа се намира тинктура от беладона, както и препарати, в които има екстракти от билката или чистия алкалоид атропин. Препаратите се назначават само от лекар и лечението се провежда под постоянен лекарски контрол!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *