Любопитно! Бахар облекчава зъбобола

Ако ви боли зъб, а не можете да посетите стоматолога си, облекчете болката с бахар.

Бахарът представлява сухите, но незрели плодове на Pimenta dioica – растение, което се използва най-вече като подправка заради специфичния си, леко натрапчив вкус.

Освен в кулинарията обаче, бахарът се използва и като билка, като свойствата му го превръщат в лек за някои неразположения.

В малките зрънца с тъмен цвят се съдържат изобилие от мастни вещества, още лигнин и танин, както и некристализирали захари. Открити могат да бъдат и смоли, както и летливо масло и други полезни вещества.

Съдържащият се в билката фенола евгенол, на свой ред, е съставка, която широко се използва за подпомагане на храносмилането, защото тя стимулира този процес чрез отделянето на храносмилателния ензим трипсин. Като билка, бахарът помага още при колики, газове в стомаха и червата. Действа благоприятно на целия стомашно-чревен тракт, като засилва и апетита .

За нормализиране на нивата на кръвната захар и за облекчаване на менструалните болки също се препоръчва употребата на бахар.

Същото се отнася и за успокояване и облекчаване на зъбобол. Този си ефект бахарът дължи и на свойството да намалява бактериите в устната киселина. В същото време, той ефикасно освежава дъха.

Добре е обаче да се знае, че бахарът не се препоръчва на бременни жени и на кърмачки.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *