Люцерна бори холестерола

Люцерната принадлежи към растенията, които са както чест гост на трапезата, така и мощен лечител. Нейните стръкове са вкусно допълнение към всяко едно ястие, а листата и цветовете й се използват като съставна част от много лекарства, терапии и препарати, а също така и като самостоятелен илач.

“Демир

В състава на люцерната се намират химични съединения, наречени изофлавони и куместани, които активират естрогеновите рецептори в тялото. Молекулите на естрогените се свързват и активират естрогеновия рецептор както ключът отключва съответната му врата. Когато нивата на естрогени в кръвта са ниски, много от естрогеновите рецептори остават свободни. Това дава възможност на съставките в люцерната, които наподобяват структурно естрогените, да се свържат с естрогеновите рецептори и да повишат естрогенната активност. Когато нивата на естрогените в тялото са по-високи, изофлавоните и куместаните се свързват с рецепторите, измествайки естрогените, като по този начин понижават естрогенната активност.

Тъй като люцерната повишава естрогеновата активност при ниски нива на ендогенно синтезирани естрогени и я понижава при прекалено високи нива на естрогените, тя има хормон балансиращо действие. А също така спомагат и за понижаване на вредния холестерол в кръвта, виновник за много сърдечни страдания. Това, което поддържа нивата ниски на холестерола са стероидните сапонини в люцерната. Те го задържат и намаляват абсорбацията му от приеманите храни.

В аюрведата – традиционната индийска медицина, люцерната се прилага при лошо храносмилане, артрит и анемия.

Съвременният химичен анализ показва, че люцерната съдържа големи и количества витамин А и С, ниацин – витамин РР, рибофлавин – витамин В2, фолиева киселина, както и минералите калций, магнезий, желязо и калий. Това потвърждава емпиричния опит, натрупван в продължение на хилядолетия.

Но както всяка билка, и с люцерната трябва да се внимава. Нейната свръхупотреба може да доведе до разрушаване на червените кръвни клетки, т.е. до хемолитична анемия. Канаванинът, нетипична аминокиселина, съдържаща се в лецерната, може да предизвика обостряния при системен лупус еритематозус. Канаванинът се съдържа в семената и кълновете, но не и в листата. Поради това, всички продукти от листа – търговски или собствено приготвени, са свободни от канаванин и могат да бъдат приемани от страдащите от автоимунни заболявания.

Поради съдържанието на канаванин и естрогеновата й активност, систематичното приемане на билката по време на бременност или кърмене трябва да бъде избягвано.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *