Магарешката кашлица се лекува и с тази билка

Пчелник има спазмолитично, жлъчегонно и противокашлично действие

Описание: Пчелникът е многодишно тревисто растение. Сивозелено е на цвят. Стъблото му е до 50 см високо, четириръбесто и разклонено. Листата на билката са срещуположни с дръжки, кръгли до широко елипсовидни, назъбени. Цветовете на растението са бели. Тичинките му са 4, затворени в тръбицата на венчето. Плодът на пчелника се разпада на 4 продълговати тристенни орехчета. Цъфти от юни до септември.

“Фигурин

Магарешката кашлица бяга от пчелник

Разпространение: Най-често билката се среща по тревисти и буренливи места из цялата страна.

Употребяема част: Предимно се използва надземната част, която е събрана по време на цъфтеж – от юни до септември. Стръковете на растението се отрязват на около 20 см от върха. Много е важно да разпознавате билката добре и да не я смесвате с другите видове от този род, които са често срещани се у нас.

Действие и приложение: Билката има спазмолитично, жлъчегонно и противокашлично действие. Затова в народната медицина пчелникът има и широко приложение.

Заради спазмолитичното си действие билката намира приложение при болести на черния дроб, при стомашно-чревни възпаления с колики, както и при диабет. Жлъчегонното му действие се прилага при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, скрофули, ревматизъм и кожни обриви. Прилага се и при ларингит, бронхит, магарешка кашлица и задух като хипотензивно средство.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *