Магданоз (Petroselimim crispum Mill.)

Синоними. Мерудия.

Разпространение. Отглежда се като кулинарна подправка и зеленчук.

Използваема част. За медицински цели се използват плодовете, корените и пресните листа с дръжките.

Химичен състав. В плодовете се съдържа етерично масло, тлъсто масло и др. В корените се намират флавоноиди и фурокумарини. В листата има каротин, витамин С и др.

Действие. Пикочогонно и апетитовъзбуждаащо. Магданозът облекчава уринирането, особено при възрастни хора с хипертрофия на простатата. Засилва стомашната секреция и чревната перисталтика, изгонва газовете от червата. Регулира нередовната менструация, засилва маточните контракции.

“Фигурин

Приложение. При пясък в бъбреците, възпаление на простатата със или без хипертрофия, възпаление на бъбречното легенче, лениви черва, безапетитие, смущения в менструацията, слабост на маточната мускулатура, газове в червата. Външно се използва при петна и обриви по кожата.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка счукани плодове се заливат с 1 чаена чаша вода. Киснат 8 часа. Изпива се за 1 ден. Също може да се вземат 2 чаени лъжички ситно нарязани корени, които се заливат с 400 мл вряща вода. Запарката се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Използва се и пресен сок от растението (листата и дръжките), като се пие по 2-3 чаени лъжички на ден.

Забележка: Дрогата да не се прилага при бременни, тъй като може да предизвика контракция на матката и асфиксия на плода.

Как да запазим свежестта?

Съхраняване в кърпа

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *