Майчин лист (Cassia acutifolia Del.)

   

Синоними. Сена, касия, сенемикия.

Разпространение. Расте в пустинните места на Източна Африка. Като културно растение вирее в много страни на Азия и Африка.

Използваема част. Плодовете, които представляват шушулки. Берат се като узреят и се сушат на сянка или в сушилня, както и листата.

Химичен състав. Антрахиноно-ви гликозиди, флавоноиди, слузни вещества, киселини, горчиви вещества и др.

Действие. Очистително. Билката усилва перисталтиката на червата и улеснява придвижването на чревното съдържимо. Очистителният ефект настъпва около 4-6 часа след поемането й. Действа също и диуретично.

Приложение. При хроничен запек, лениви черва, еластичен колит, хемороиди, чернодробни заболявания.

Начин на употреба. Използва се студен извлек, който се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица ситно нарязани плодове се накисват вечер в 300 мл студена вода. Престоява през нощта. Сутринта се прецежда и се изпива на гладно половината от извлека (евентуално другата половина се изпива вечерта). Ако студеният извлек се окаже неефикасен, прави се запарка, която представлява по-концентриран извлек.

Внимание! Билката не трябва да се употребява продължително време, тъй като причинява увреждания на дебелото черво. Непоходяща е също при бременни жени, тъй като може да предизвика аборт.

Майчин лист (Cassia acutifolia Del.)
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *