Майчин лист (Cassia acutifolia Del.)

   

“Фигурин

Синоними. Сена, касия, сенемикия.

Разпространение. Расте в пустинните места на Източна Африка. Като културно растение вирее в много страни на Азия и Африка.

Използваема част. Плодовете, които представляват шушулки. Берат се като узреят и се сушат на сянка или в сушилня, както и листата.

Химичен състав. Антрахиноно-ви гликозиди, флавоноиди, слузни вещества, киселини, горчиви вещества и др.

Действие. Очистително. Билката усилва перисталтиката на червата и улеснява придвижването на чревното съдържимо. Очистителният ефект настъпва около 4-6 часа след поемането й. Действа също и диуретично.

Приложение. При хроничен запек, лениви черва, еластичен колит, хемороиди, чернодробни заболявания.

Начин на употреба. Използва се студен извлек, който се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица ситно нарязани плодове се накисват вечер в 300 мл студена вода. Престоява през нощта. Сутринта се прецежда и се изпива на гладно половината от извлека (евентуално другата половина се изпива вечерта). Ако студеният извлек се окаже неефикасен, прави се запарка, която представлява по-концентриран извлек.

Внимание! Билката не трябва да се употребява продължително време, тъй като причинява увреждания на дебелото черво. Непоходяща е също при бременни жени, тъй като може да предизвика аборт.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *