Макът – За и Против в народната медицина

Макът е едногодишно тревисто растение с лоша слава. Тя идва от факта, че някои хора използват неразумно упойващите му свойства. Независимо от това то има и редица безценни качества, заради които медицината го ползва. Суровините, от които се произвеждат различни видове опиат в лекарствената практика, служат изсушените кутийки на растението. От тях се получават упойващи алкалоиди, които са в основата на морфина и други подобни медикаменти. От опиумния мак се получава опиат – това е млечният сок, който изтича от срязаната още зелена кутийка. Той засъхва бързо от въздуха и се превръща в гъста тъмнокафява маса.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Но освен млечният сок на мака, в народната медицина се използват цветовете и семената на растението. Най-голямо внимание се отделя на цветовете, които се събират за лечебни цели от дивия мак. Листенцата му се сушат на сянка, като се нареждат на тънък слой, за да не почернеят.

Растението е богато на 20 алкалоида, като най-голямо количество от тези вещества се добива от маслодайния мак. То достига до 1,5-2,5%. Според химичния си строеж алкалоидите на мака се отнасят към производните на фенантрена и изохинолина. В растението се съдържат също така и органични киселини. В семената му са открити около 48% плътно масло. Като източник за получаването на морфин служат зрелите кутийки на маслодайния мак. Те съдържат морфин в количество 0,3-0,5%, папаверин (до 0,05%), кодеин.

Морфинът в маковите зрънца се отнася към наркотичните аналгетици. Под негово влияние се повишава прагът на болковата устойчивост, отслабва емоционалната реакция на болния по отношение на болката, подобрява се психичното състояние – намалява страхът и болковите страдания. Всичко това се развива при запазване на съзнанието и мисленето, но при частична загуба на самоконтрола. Лекарственото значение на мака се обуславя от наличието в него на млечен сок от алкалоиди (опиум), използвани в медицината в качеството на болкоуспокояващо и сънотворно средство. Морфинът понижава възбудимостта на дихателния и кашличния център. Той влияе върху дейността на сърцето: след краткотрайно учестяване на сърдечния ритъм настъпва забавяне.

Приложение в медицината
Морфинът се прилага за снемане на болката при лечението на коронарна недостатъчност, инфаркт на миокарда, при травми и хирургична намеса. Той повишава съсирването на кръвта при болните и намалява обема на белодробното дишане. Препаратът нерядко се въвежда заедно с атропин, доколкото морфинът повишава тонуса на блуждаещия нерв. Той е способен да отстрани болката независимо от степента на нейната интензивност, както и независимо от произхода й, но най-голямата ефективност на морфина се наблюдава при продължителните болки. Повторната му упортеба е опасна, тъй като може да възникне патологично пристрастяване към него.

Народната медицина познава няколко отвари от маков цвят, които успокояват и ви помагат да заспите без да се въртите, получавайки от съня онази почивка, която ви е така нужна. Спазвайте точно пропорциите и не си правете експерименти.

1. 5 минути на слаб огън се варят в 1 чаша врящо мляко 10 г маков цвят, след което се оставят да престоят 15-20 минути и течността се прецежда. Пие се по 1 с. л. 3 пъти на ден, а при безсъние – половин час преди лягане.

2. В чаша вода се разтварят 1-2 ч. л. мед и в този разтвор 5-10 минути се варят 2 ч. л. прашец от тичинките на мака. Употребява се по 1 ч. л. 3 пъти на ден. Отварата от маков цвят в мед е полезна при засилено потене и разстройство. Отвара от недоузрели макови кутийки се дава на деца за спокоен сън.

3. Настойка с водка: 10%-на, по 15 капки 3 пъти на ден, при безсъние – половин час преди лягане.

Друго много полезно приложение има пресният сок от макови главички – той се използва при ухапване от насекоми. Топлите компреси с макови главички или от листа се прилагат като външно укпокоително средство.

Стритите макови семена се смесват с мед и се ядат при заболявания на черния дроб. Маковите семена влизат в състава на глистогонните средства.

Ако се стрият макови семена и се разбъркат с вода, ще се получи бяла, подобна на мляко течност, която се нарича маково мляко. Тя се използва вътрешно в големи дози (по половин чаша 3-4 пъти на ден) при хемороиди и трудно протичащо възпаление на белите дробове.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Макът – За и Против в народната медицина

  1. Здравейте, Предлагам Ви един начин да спечелите някой лев в а именно: Регистрирате се напълно безплатно на следният сайт: http://sumixs.com/?ref=1221724 Каква е идеята? Трябва да отделите по 3 минути на ден за да оценявате три видео реклами. След регистрацията си влизате в акаунта, кликвате на Survey, отваря Ви се клипче и под него има бутон do survey. Натискате го и Ви се отварят 8-те въпросчета на които трябва да отговорите. Отговаряте набързо и… печелите 9$. Повтаряте това упражнение още 2 пъти и- в сметката си имате 27$. При достигане на 1200$, парите Ви се превеждат на PayPal акаунт. За целта трябва да имате регистриран PayPal акаунт.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *