Маслина (Olea europaea L.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Расте по Средиземноморието и в Югозападна Азия. У нас се култивира в Кърджалийско.

Използваема част. Плодовете, от които се получава маслинено масло и листата, които се берат по време на цъфтеж. Суши се на сянка или в сушилня при 40 °С.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Химичен състав. Плодовете съдържат тлъсто масло, ензими, багрила, горчиви вещества и др. Тлъстото масло е жълтеникава течност с приятен вкус и характерна миризма. Състои се от глицериди на олеиновата, линоловата, палмити-новата и стеариновата киселина. При 0 °С се втвърдява в маса, подобна на краве масло. Листата съдържат гликозиди, органични киселини, горчиви вещества, флавоноиди, танини, иридоиди и др.

Действие. Плодовете имат жлъчегонно действие, а листата понижават кръвното налягане и разширяват съдовете на сърцето. Маслиненото масло притежава и очистително действие. То оказва благоприятно действие при възпалителни заболявания на стомаха и червата, а също и при отравяния с течности, които причиняват изгаряния на чревната лигавица. Маслиненото масло е подходящо средство за ускоряване зарастването на рани и против образуването на плътни кори върху раните. Действа обезболяващо при ухапвания от пчели и оси, намалява холестерола.

Приложение. При жлъчнокаменна болест, гастрит, язвена болест, високо кръвно налягане, сърдечна невроза, спазъм на сърдечните съдове, нарушен сърдечен ритъм, бавно заздравяващи рани, хроничен запек, атеросклероза, диабет и др.

Начин на употреба. При жлъчнокаменна болест се препоръчва употребата на смес от 1 супена лъжица маслинено масло и 1 супена лъжица сок от лимон. Пие се сутрин на гладно, като след употребата се лежи около 15 минути на дясната страна. Курсът на лечение продължава 21 дни. Маслиненото масло се използва за приготовляването на различни мехлеми и козметични средства. От листата се приготовлява запарка.

Получаване на бразилски зехтин:

 
Разсаждане:

Попитай доктор Манни!

Гръцка плантация

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *