Сърцето е здраво с масло от орехи

Ореховите ядки са богати на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които са известни с ползите си за поддържане на здравето, включително това на сърцето. От своя страна маслото от този ядков плод е източник на незаменими мастни киселини, които са необходими за правилната обмяна на веществата. Съставките обаче оказват и благоприятен ефект за намаляване нивата на „вредния” LDL холестерол и за подобряване на сърдечносъдовата дейност.

Омега-3 мазнините в орехите помагат за предотвратяване образуването на плаки в кръвоносните съдове и допринасят за намаляване на риска от развитие на атеросклероза. Друга полза на маслото от орехи се дължи на съдържанието на елагова киселина. Тя има антисептични, антибактериални, противовъзпалителни и противовирусни свойства. Био ореховото масло е богато и на витамин Е. Той осигурява защита на клетъчните структури от свободните радикали, помага за предотвратяване на образуването на тромби, има роля и за поддържането на имунитета.

В много голяма степен, този невероятен положителен ефект, който ядките имат върху сърдечносъдовата система на човек, е в резултат на комбинация от различни съставки, като здравословни мазнини, фибри, аргинин, антиоксиданти, витамини А и Е, селен, мед, цинк и др. При консумацията на храни, богати на алфа-линоленова киселина, нивата на С-реактивния протеин – възпалителен маркер, който се свързва с атеросклерозата и сърдечни проблеми, се понижават с над 70%. Наблюдава се и понижаване на нивото на LDL холестеола с 1-12%. Алфа-линоленовата киселина се съдържа именно в продукти като орехи, ленено и орехово масло.

Ореховото масло може да се консумира също както и останалите масла от растителн произход.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *