Мента в помощ на паметта

Ментата е многогодишно тревисто растение, което се радва на особена популярност и приложение още от древността. Светловиолетовите и светлорозовите цветчета го превръщат в наслада за очите, а неизброимите му ползи за здравето в съюзник при лечението на различни състояния. С лечебни цели се използва надземната част от растението и най-вече листата, които са източник на разнообразие от полезни вещества и най-вече на ментол.

Още в дълбока древност римляните са ароматизирали с мента залите, в които провеждали пирове и тържества, тъй като смятали, че ароматът на билката стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта и бързината на мислите.

Приготвеният от ментовите листа ментов чай се препоръчва при различни състояния, характерни за есенно-зимния сезон, а изстуден – той е идеалното средство за разхлаждане през горещите летни дни. Още нещо – консумацията на чай от мента гарантира по-бързо засищане и намалява риска от преяждане.

“Демир

При гадене, болки в стомаха, задържане на газове в стомаха и други проблеми, свързани с храносмилателната система, се препоръчва ментолово масло, което има жлъчегонно действие и противовъзпалителен ефект. Именно поради тези качества на билката, ментата се препоръчва и при хроничен панкреатит, при заболявания на жлъчката и при разстройство.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *