Мечо грозде (Arctostaphylos uva-Ursi (L.) Spreng.)

Синоними. Меча стъпка.

Разпространение. Билката расте по сухи, каменисти места, във високопланински поляни, сред иглолистни гори. Представлява вечнозелен храст, висок до 30-50 см.

Находище

Използваема част. Листата, набрани по време на цъфтежа – май-юни, като се режат с нож връхните клонки. Листата се изсушават заедно с клонките и впоследствие се откъсват и доизсушават в сушилня при 40 °С.

Химичен състав. Листата съдържат фенолни гликозиди, дъбилни вещества, флавонолови гликозиди, етерично масло и др.

“Демир

Действие. Пикочогонно и дезинфекционно на пикочните пътища. Мечото грозде е силен диуретик и спомага за изхвърляне на пясък от бъбреците и дребни камъни от жлъчния мехур. Дезинфекционното действие на билката е налице само ако към чая се прибави сода бикарбонат. Действа кръвоспиращо при наличие на кръв в урината.

Приложение. При хронично възпаление на бъбречните легенчета и пътища, пясък в бъбреците и жлъчката, за дезинфекция на пикочнополовата система, при диария, кръв в урината, захарна болест, бяло течение, бъбречна туберкулоза.

Внимание! Мечото грозде е противопоказано при увредени бъбреци и остър възпалителен процес в бъбреците.

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица ситно натрошени сухи листа се заливат с 500 мл студена вода. Престояват 1 нощ. Сутринта се кипват за 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене 3-4 пъти дневно. Отварата не се препоръчва, защото се извличат повече танини, които дразнят чревната лигавица и жлъчните пътища.

Не се препоръчва да се приема продължително време!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мечо грозде (Arctostaphylos uva-Ursi (L.) Spreng.)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *