Мъжка папрат (Aspidium filix-mas S\v.)

Синоними. Противоглистна папрат, горска папрат.

Разпространение. Вирее в сенчести и влажни места из горите, предимно по северните склонове на планините до 2000 м надморска височина.

Използваема част. Коренищата, които се вадят през пролетта преди цъфтежа на растението. Изкопаните корени се почистват и без да се измиват се сушат в сушилня до 50 °С.

Химичен състав. Коренищата са богати на флороглуцинови производни, етерично масло, мазнини, флавоноиди, танини, горчиви вещества, смоли и др.

“Демир

Действие. Противоглистно. Това действие е насочено главно спрямо плоските глисти (тениите), които се парализират, не могат повече да се задържат за лигавицата на червата и след употреба на очистително (английска сол, в никакъв случай рициново масло) се изхвърлят от организма. Билката се употребява външно за бани при разширени вени на краката, при ставен ревматизъм и екземи.

Приложение. При плоски глисти (тении), ревматични заболявания, подагра, разширени вени, екземи и др.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички от билката се варят в 500 мл вода 5 минути. Прецедената отвара се пие по 1/2 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене. След последния прием се взема английска сол. Външно се използва за бани и лапи.

Внимание! Билката е отровна! Приема се само под лекарски контрол!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *