Най-известните приложения на прополиса – рецепти

Едно от средствата, които могат да се използват при всяко заболяване, което да ви сполети е прополисът. С неговите богатства на полезни вещества, то с право и гордост носи името естествен антибиотик. Помага при множество болести и състояния, които могат да затруднят ежедневието ви. Ето няколко рецепти, които ще облекчат или направо премахнат страданието.

Прополис облекчава болките в стомаха
Страдащите от хроничен гастрит, освен спазването на диета, бедна на дразнещи стомашната лигавица храни и напитки (подправки, богати на целулоза плодове и зеленчуци, пържени и пушени храни, кафе и газирани напитки), с профилактична, а и с лечебна цел е препоръчително приемането 3-4 пъти дневно на гладно на по 15-20 капки клеева тинктура (спиртен извлек от прополис), разтворени предварително в малко вода. Привържениците на лечението с пчелни продукти са установили, че прополисът е изключително богат на вещества с противовъзпалително, противоболково и епителотонично действие. Нещо повече, установено е, че този пчелен продукт упражнява противомикробна активност по отношение на бактерията, която причинява язвената болест и която е налице и при много от хората с гастрит.

Заболявания на устната кухина – херпеси, афти, гингивити, гингиворагии, пародонтози, глосити, стоматити в т.ч. и радиационни, ангини, болки в гърлото.

“Демир

Заболявания на кожата – повърхностни наранявания, акне, пустули, рагади, херпес. Локалните промени по кожата или в устната кухина могат да се обработват с тампон, който е напоен с 30% прополисов разтвор. Най-добре е да се използват тампони за уши, защото те дават възможност прилагането на прополиса да бъде точно върху поразения участък от кожата или устната лигавица. Гаргари могат да се правят с 2-4% водно-спиртна емулсия на прополис. 2% емулсия се приготвя като 1 мл. 30% спиртен разтвор се добавя към 14 мл. вода. Това е приблизително 1 супена лъжица. Съответно 4% разтвор се приготвя като 1 мл. 30% разтвор се прибави към 7-8 мл. вода. За предпочитане е венците да се обработват вечер чрез намазване с памучно тампонче, след като се измият зъбите тъй като е възможно зъбите временно да се оцветят по-тъмно.

Обработка на декубитални рани – 30% спиртен разтвор на прополис. 25 мл. се смесва с маслен разтвор на вит. А в съотношение 1:1. Препаратът се прилага след хирургическа обработка на раната чрез накапване, така че цялата и повърхност да се покрие с фин прополисов филм. Преди прилагане съдът в който е спиртно-маслената емулсия на прополиса трябва енергично да се разклати.

Вътрешно приложение и начин на употреба – повишаване на имунитета, гастрити, язви, колити, инфекциозни стомашно-чревни заболявания. При възрастни в чаша с хладка вода се накапват 30 капки. При деца след 3 годишна възраст в чашата се накапват толкова капки, на колкото години е детето. На повърхността на водата се образува белезникав слой. Това е водно-спиртна емулсия на прополис. РАЗБЪРКАЙТЕ! преди да изпиете съдържанието. Иначе е възможно да получите парене по хода на хранопровода и леки болки в стомаха. Можете преди да погълнете съдържанието на чашата да изплакнете устната кухина. Така освен системния ефект на прополиса след поглъщането му можете да разчитате на още два – дезинфекциращ устната кухина, венците, рино-фарингса, тонзилите. При поглъщане на водно-спиртната емулсия има положителен ефект и върху лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника и червата. Приемането на препарата през устата трябва да се извършва преди храна 20-30 мин. 3 пъти дневно. Приемането по този начин има много добър ефект за профилактика и лечение на простудни състояния.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *