Най-полезните плодове и напитки през зимата

За да предпазим организма си от заболявания и простуди през настоящия зимен сезон, трябва да се запасим с достатъчно минерали и витамини, които ще накарат имунната система да работи и ще изгони надалеч всички болестотворни бактерии. Ето няколко плодове, които е задължително да присъстват на вашата трапеза, ако искате да сте здрави.

Нар
Нарът е един от най-старите плодове, използвани за медицински цели. Сокът от нар стимулира апетита и регулира дейността на стомаха. Нарът също е диуретик, има силно противовъзпалително и антисептично действие. Сокът от нар е много полезен при настинки. Също така плодовете на нара се използват за лечение на атеросклероза. Някои специалисти препоръчват нар при проблеми с либидото и импотентност. В големи количества сокът от нар подобрява и общия тонус на тялото.

Райска ябълка
Райската ябълка е един от най-полезните продукти по време на студеното време. Плодът се известен с диуретичните си свойства и се особено полезен при проблеми с храносмилането. Райската ябълка се използва от край време в народната медицина при стомашни разстройства. Съдържащият се в райската ябълка магнезий намалява риска от камъни в бъбреците. Райската ябълка успокоява нервната система и има бактерицидно действие. Има само едно противопоказание при използване на райска ябълка – не трябва да се приема от хора, които страдат от диабет.

Цитрусови плодове
Няма нужда да казваме, че този вид плодове трябва да са в изобилие през зимата в нашето меню. Мандарините, портокалите, грейпфрута, лимона – все много полезни плодове, които съдържат аскорбинова киселина. Освен това цитрусовите плодове съдържат и много други полезни за здравето вещества.

Например лимоните. Те са буквално незаменим продукт при хипертония и метаболитни нарушения. Интересно е, че кората на лимона съдържа около три пъти повече витамин С, отколкото самия плод. Корите на лимона могат да бъдат използвани за направа на билкови чайове и др.

Грейпфрутът е ефективно средство за намалява на кръвната захар и нивата на холестерола, има силни антибактериални свойства. Освен това плдовете на грейпфрута допринасят за премахване на токсините в тялото. Грейпфрутът е силно препоръчителен за хора, които са склонни към алергии.

Екзотични плодове и не само
Благодарение на комплекса от биологично активни вещества, ананасът, например, е изключително полезен при проблеми с храносмилането. Бананът е много ефективен при атеросклероза, сърдечна недостатъчност и хипертония.

Едно киви на ден ще ви осигури нужното количество витамин С. Този зелен плод укрепва организма и повишава резистентността при инфекции, подобрява зрението, помага за преодоляване на стреса.

Не забравяйте плодовете, нищо че е зима. Има голямо разнообразие от вкусни, пресни и полезни плодове.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *