Натурална козметика от роза

Класиката при цветята и козметиката. Така може да се опише накратко розата – кралицата на всички цветя. Тя пленява с аромат и красота. Освен това притежава и множество полезни свойства, които я правят още по-желана. За жалост и доста скъпа, но е хубаво, че за собствена употреба, ние сами можем да си направим козметични продукти от истинска роза, без оцветители, без консерванти, със собствените си ръце. Така ще сме сигурни, че козметиката ни е натурална и истинска. Най-подходящи са сортовете r. damascena, r. sempervirens, r. moschata, r. centifolia.

За розова вода и розов лед:

2 с.л. ситно нарязани цветчета, завити в марличка, се заливат с чаша кипяща вода. Престояват така 20 – 30 минути. Прецежда се и се сипва в подходящо шишенце. Съхранява се в хладилник, най-много за седмица. Можете да налеете тази течност във формички за лед и да съхранявате в камерата.
Ако искате може да използвате и хладка минерална вода, а не вряла от чешмата, за да получите розова вода. За минералната вода, тя трябва предварително да е стояла отворена, за да се освободи от въглеродния диоксид. Листенцата стоят в нея не повече от 40 минути. Подберете минералната вода според типа на кожата си – за мазна и проблемна кожа изберете по-силно минерализирана вода, а за суха и нормална кожа изберете по-неутрална в минерален състав вода.

“Демир

Розов лосион:

Чаша листенца се заливат със чаша спирт (може и алкохол – водка) в тъмна непрозрачна бутилка. Шишето се затваря плътно и се оставя на тъмно място за две седмици. След това се прецежда и се налива в подходящо за ползване шишенце. Съхранява се в хладилник.

Розов сироп:

Събирайте листенцата рано сутрин. Можете да вкусите едно, за да се уверите, че не е горчив сорт роза. В стъклен съд наредете пласт листенца, поръсете със захар и леко притеснете и така редувайте , докато изпълните съда. Затворете съда и го приберете на тъмно и прохладно място. Когато се отдели сокът, използвайте го за добавка към напитки и храни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *