Натъртвания и циреи се оправят бързо с тази настойка

Успешно се прилага при заболяване на храносмилателната система

Жълт кантарион (Hypericum perforatum L) е многогодишно тревисто растение с едри и ярко жълти цветове, което расте из тревисти места в цяла България.

Жълт кантарион помага и при навяхвания

За медицински и лечебни цели се събира и използва надземната част на билката. Тя се бере по време на цъфтежа от юли до август, след което се суши на сянак или в сушилня при температура до 45 С.

“Фигурин

Билката улеснява зарастването на рани, има нервоуспокоително, противомикробно, пикочогонно и противоглистово действие. Лечебният ефект се обяснява с наличието на многобройните биологичноактивни вещества – антрахининови производни, смолисти вещества, дъбилни катехинови вещества, етерично масло и др.

Успешно се прилага при заболяване на храносмилателната система (повишена киселинност на стомаха, стомашни язви, гастрит), при камъни в бъбреците и жлъчката, като кръвоспиращо средство при хемороиди и обилна менструация, при язвени колити, за лечение на сърдечно-съдови смущения, неврастения.

В българската народна медицина жълтият кантарион се използва за лечение на подагра, леки форми на туберколоза, бяло течение, диария, неволно напикаване, главоболие, мигрена, хистерия.

Лечебна рецепта при язва на стомаха:

Начин на приготвяне – прави се настоика като цветове на билката биват киснати 40 дни в зехтин (1:10). След това се пие по 1 супена лъжица 2 ч. след ядене.

Същата настойка се използва и за мазане при рани, изгаряне, натъртване, навяхване, циреи и за разтривка при ревматизъм.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *