Нежната билка женшен смъква холестерола

Векове наред женшена е привличал погледа на хората, както с формата на корена си, така и със своите лечебни свойства. Като цяло това е един доста скъп продукт, заради трудностите при отглеждането му. Лечители, дори и традиционната медицина, го е признала като ефикасен имуностимулатор, но някои изследователи дават противоречиви резултати. Понижава лошия холестерол и увеличава добрия холестерол в кръвта. Има антикоагулантно действие в артериите, с което противодейства на сърдечните болести и удари. Увеличава апетита, защото намалява кръвната захар и е полезен  и за диабетици. Поради голямата си популярност е имитиран често, затова внимавайте, когато го купувате.

“Фигурин

Въпреки големите суперлативи, описани по-горе, женшенът има някои противопоказания, заради които трябва да се пазят някои предпазни мерки. Той може, макар и рядко, да сърдечна аритмия, безсъние, алергия и свръхчувствителност на гърдите. Хемофилици или хора, които имат проблеми със съсирването на кръвта, не трябва да го използват. Същото се отнася за хипогликемиците/хора с ниска кръвна захар/. Не се дава на деца, на възрастни и бременни. При някои жени може да предизвика леко повишение на тестостерона. При най-малка индикация за хормонални смущения, например нередовен мензис, окосмяване и т.н., употребата му трябва веднага да се преустанови.

Начин на употреба – Вари се в продължение на 15 минути в съотношение половин чаена лъжица от смления корен на чаша вода. Пият се не повече от 3 чаши на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *