Незарастващи рани?! Направете си мехлем от айважива

Айважива външно се ползва при шипове, ревматизъм, изгаряния, екземи, сраствания

Айваживата (Alcanna tinctoria) е доста рядко срещано у нас тревисто многогодишно растение. Листата са продълговати, почти линейни, целокрайни, също сивоокосмени. Цветовете са сини, разположени по върховете на стъблата в плътни съцветия. Цъфти през март – юни.

Айважива помага при незарастващи рани

Бере се през март – април и септември – октомври. Изкопават се корените рано през пролетта, преди да е започнало развитието на растението, или през есента – след прикючване на растежа. Изкопаният материал се изчиства от надземните части, пръстта и от другите примеси и се измива, а по-дебелите се нацепват надлъж за по-лесно сушене. Суши се на открито, в проветриви помещения или в сушилня при температура до 50°C.

В народната медицина се използва като затягащо средство срещу диария и други стомашно-чревни разстройства. Регулира артериалното и венозно кръвообращение, притежава антибактериално и намаляващо сърбежите действие. Външно се ползва при изкълчено, набито, шипове, ревматизъм, нощно напикаване, мастни бучки, циреи, изгаряния, екземи, сраствания (прилага се срещу безплодие поради непроходимост на маточните тръби) и др.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

 

Лечебна рецепта за мехлем за незарастващи рани:

Начин на приготвяне – прави се каша от една чаена лъжичка ситно счукана билка и 100 – 150 г овча лой или зехтин. Оставя се да престои на тъмно десетина дни. С така приготвения мехлем се мажат или разтриват проблемните места.

Внимание! Не се препоръчва в големи дози вътрешно.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *