Обмяната на веществата се подобрява от тази билка

Овчарската торбичка се употребява при кръвохрачене, атеросклероза

Овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris L) е едно или двугодишно растение с бели цветове, което се среща в цяла България.

За обмяната на веществата помага овчарска торбичка

За медицински и лечебни цели се събира и използва надземната част на билката. Тя се бере по време на цъфтежа май – август, след което се суши на сянка или в сушилня при температура до 40 С.

Билката има много добро кръвоспиращо, намаляващо артериалното налягане, засилващо маточните контракции действие. Лечебното действие се дължи на съдържащите се в билката многобройни биологичноактивни съставки – витамин С, К, калиеви соли, дъбилни вещества, хистамин. Прилага се при маточни кръвоизливи, стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечение от носа, хемороиди.

В българската народна медицина билката овчарската торбичка се употребява при кръвохрачене, атеросклероза, уриниране на кръв, жълтеница, пясък в бъбреците и пикочния мехур, болести на далака, при разтройство в обмяната на веществата, болки в бъбреците и черния дроб. Препоръчва се за жабурене при зъбобол и за гаргара при гърлобол, лапи за налагане при натъртвания и кърващи рани.

Демир бозан билки за бъбреци

Лечебна рецепта при разтройство в обмяната на веществата:

Начин на приготвяне – 2 с.л. от билката се слагат в 500 мл вода. Оставя се да ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Внимание! Да не се употребява при бременност !

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *