Подсилете обмяната на веществата с черен бъз

Черен бъз подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници

Бъз черен (Sambucus nigra L) е разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система – да не се смесва с дивия бъз, който е многогодишно тревисто растение, наречено бъзак – „най-силната българска билка” според народния Лечител Петър Димков.

“Фигурин

Обмяната на веществата се нормализира с черен бъз

За лечебни цели фитомедицината препоръчва всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под форма на лапи), цветовете (запарка-чай).

Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и спомагат за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.

В българската народна медицина цветът на черния бъз се използва при високо кръвно налягане, водянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простата, уриниране на кръв, задух и хемороиди.

Лечебна рецепта за подсилване обмяната на веществата:

Начин на приготвяне – 2 супени лъжици от цвета или 1 супена лъжица от останалите използваеми части на билката, се слагат в 500 мл вода. Ври 5-6 минути, след което се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Внимание! В по-големи количества билката действа отровно. Да се приема по лекарско предписание.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *